Časoris
Prvošolčkom na OŠ Mirna je knjižno darilo predal avtor Slavko Pregl. Vir: Arhiv Društva Bralna značka
Prvošolčkom na OŠ Mirna je knjižno darilo predal avtor Slavko Pregl. Vir: Arhiv Društva Bralna značka

Dan, mesec, leto knjig

Knjige, knjige, knjige. Vse okoli nas so te dni. Le v šolski knjižnici zaradi koronaukrepov ne moreš brskati med policami, kot si nekoč. A nič hudega, do njih morda lahko prideš kako drugače.

Prvošolčkom so na dan zlatih knjig, ko se v šolah začne tekmovanje za bralno značko, in ob začetku praznovanja njene 60. obletnice podarili knjižno darilo Smejalnik in cvililna zavora Slavka Pregla z ilustracijami Kostje Gatnika.

Letošnje leto je leto Franceta Bevka in v Mladinski knjigi so septembra, v nacionalnem mesecu skupnega branja, ko je tudi prireditev, povezanih s pisateljem iz Zakojce največ, izdali Bevkov album.

Knjiga, ki povezuje njegove povesti, od Pestrne do Čedermaca, ni edino knjižno delo za otroke, ki ga te dni predstavljajo v založbi Mladinska knjiga.

Na knjižne police prihaja tudi antologija pravljic Hansa Christiana Andersena Zlate Andersenove pravljice.

Sedemintrideset pravljic, izbranih iz knjig in slikanic, ki jih je v zadnjih dvajsetih letih iz danskega izvirnika prevedla Silvana Kos Orel, so upodobili vrhunski slovenski ilustratorji: Suzi Bricelj, Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica, Marlenka Stupica

Pridružujejo se ji še izvirna slikanica Andreja in Roka Predina Vesoljčki in pa slikanica Tomi in Maša francosko-poljske pisateljice Elzbiete ter slikanica ZOG priljubljenih avtorjev Julie Donaldson in Axela Schefflerja.

V založbi Miš pa bodo novosti za otroke in mlade predstavili prihodnji teden. Med njimi so: Ognjeno pleme Igorja Karlovška, Kjer veter spi  Damjana Šinigoja, Gremo mi v tri krasne Nataše Konc Lorenzutti, Alternativni ukrep Tanje Mastnak, Reči, ki jih ne razumem Cvetke Sokolov in z ilustracijami Milanke Fabjančič ter prva knjiga zbirke 13-nadstropna hišica na drevesu Andyja Griffithsa in ilustratorja Terryja Dentona.

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša Bevkova knjiga?
  2. Ali se znaš vživeti v čase, ki jih opisuje pisatelj?
  3. Kdo od velikih pravljičarjev ti je najbolj všeč?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.