Časoris
Otroci berejo. Vir: Maxpixel
Otroci berejo. Vir: Maxpixel

Branje je velikanski užitek

Otroci veliko berete. To potrjuje seznam najbolj izposojanih knjig po knjižnicah, kjer prednjačijo prav dela za otroke in mladino. Lani ste si otroci najraje izposodili knjige o bistri deklici Brini Brihti.

Nekateri berete, ker so vam knjige ljube prijateljice, drugi le zato, ker morate. To ni nič nenavadnega. Tudi nekoč so živeli otroci, ki niso marali brati.  Tereza Žerdin, avtorica knjige Nesrečko – zgodbe za otroke, ki ne marajo brati, pravi, da je morala šola učence naučiti ljubezni do branja nekoč in jih mora tudi danes.

Promotorji branja si pri širjenju in sprejemanju ljubezni do branja pomagajo s prav posebnim dnem. To je 2. april, rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je že petdeset let – od leta 1967 – mednarodni dan knjig za otroke.

Letos je plakat ob tem dnevu ustvaril Mihail Fjodorov, poslanico pa je napisal ruski pisatelj in pesnik Sergej Mahotin, ki pravi, da je branje en sam velikanski užitek.

»Ti odraščaš, svet okoli tebe pa postaja bolj zapleten. Porajajo se vprašanja, na katera še vsak odrasli ni sposoben odgovoriti. Ti pa moraš nujno s kom deliti svoje dvome in skrivnosti. In tu ti na pomoč spet priskoči knjiga,« piše Sergej Mahotin.

Iz teh besed se je porodila tudi akcija Begunci in večkulturno razumevanje, ki sta jo pripravili slovenska sekcija mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY in Pionirska knjižnica. Ker knjige lahko prispevajo k medkulturnem razumevanju in medsebojnem sožitju, so pripravili poseben seznam tistih, ki lahko prispevajo k razumevanju begunstva in sprejemanju prišlekov.

 

Slovarček

Prednjačiti pomeni biti prvi, pred drugimi, glede na lastnost, značilnost.

Promotor je oseba, ki pospešuje dogajanje ali delovanje.

Sekcija je del celote; odsek. Opravlja določeno nalogo znotraj te celote.

 

Za razmislek

  1. Zakaj pravijo, da so knjige naše najboljše prijateljice?
  2. Katera vrsta knjig ti je najljubša?
  3. Kaj je prednost knjige pred filmom?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.