fbpx
Časoris

Boks lahko pozdravi bolečino

Kickboksing je lep in zanimiv šport. In Kicbokserka je lep in zanimiv film.

Pripoveduje o dekletu po imenu Bo, ki se bori z bolečino ob ločitvi staršev. Odpravlja se na tekmovanje, in če bo zmagala, bo imela občutek, da se je osamosvojila in da nadzoruje svoje življenje.

Glavna igralka Aiko Beemsterboer se je na vlogo resno pripravljala. Štiri mesece je kickboksing trenirala trikrat na teden.

Tudi pri nas so punce, ki trenirajo kickboksing. Na sobotni premieri filma bosta svetovna podprvakinja Nina Gorišek in Nedina Torič obiskovalcem pokazali ročne in nožne udarce v kickboksingu.

Izjemna moč kickboksinga po besedah režiserja Johana Timmersa seva skozi ves film.

»To je mladinski film, toda ton je težak, surov, energičen,« pravi.

Kickbokserka. Vir: Arhiv Kinodvora
Prizor iz filma Kickbokserka. Vir: Arhiv Kinodvora

Petra Slatinšek, vodja programa Kinobalon v Kinodvoru, dodaja, da gre za film, ki z občutkom pokaže, kakšna so lahko čustva mladega dekleta.

»Pokaže, kaj pomeni biti jezen, kaj z jezo početi, kako jo spremeniti sebi v prid. In kako spustiti stvari, na katere nimamo vpliva v življenju, in se osredotočiti na tisto, kar lahko spreminjamo in soustvarjamo. Hkrati je to tudi športni film, film o ustvarjanju novih prijateljstev, film o življenju v blokovski soseski.«

Film je prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2019. Nagrado za najboljši film so mu podelile žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah.

Koyaa. Vir: Arhiv Kinodvora
Koyaa. Vir: Arhiv Kinodvora

Mimogrede, v Kinodvoru si lahko v soboto ogledaš še animirani film Koyaa in nagajivi predmeti 2, v ponedeljek je še zadnjič na sporedu izjemni film Binti o vlogerki, ki s prijateljem Eliasom rešuje prihodnost.

Slovarček

Kickboksing temelji na udarcih z nogo in roko. Je eden izmed najhitreje razvijajočih se borilnih športov na svetu, velja pa tudi za samoobrambno veščino in učinkovit način telesne priprave.

Za razmislek

  1. Ali poznaš koga, ki trenira kickboks?
  2. Kako ti premaguješ stiske?
  3. Poznaš koga, ki so se mu starši ločili? Kako to doživlja?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa