Časoris
Program Prvič v kino bo morda tokrat za nekoga tudi prvi obisk festivala Animateka. Na fotografiji prizor iz filma Wolfwalkers. Vir: promocijsko gradivo
Program Prvič v kino bo morda tokrat za nekoga tudi prvi obisk festivala Animateka. Na fotografiji prizor iz filma Wolfwalkers. Vir: promocijsko gradivo

Animateka tokrat tudi z ekološko ponudbo

December je tudi čas za festival animiranih filmov Animateka.

Organizatorji so pripravili program za otroke vseh starosti. Najmlajšim priporočajo ogled programa Prvič v kino: Najmlajši Slon, ki je vsebinsko prilagojen otrokom od 3. leta starosti.

»Ob ogledu bomo poskrbeli tudi za igriv pogovor,« pravi Petra Gajžler iz Animateke.

Starejšim od osem let svetujejo ogled kratkih filmov iz programa Zeleni Slon, ki obravnava ekološke teme. Uvedli so ga letos. Med njimi sta denimo celovečerna filma Tudi miši gredo v nebesa in Wolfwalkers.

Animateka je znana po družbeno angažiranem programu. Takšne vsebine smo želeli ponuditi tudi otrokom. Med filmi za tekmovalni program smo zaznali več takšnih, ki problematizirajo negativni človeški vpliv na okolje. Zdelo se nam je pomembno, da jih zberemo v poseben tematski sklop Zeleni Slon. Na naslednjih festivalih si želimo ohraniti družbeno angažiran program za mlade, kjer bi izpostavili še druge problematike.

Petra Gajžler, vodja šolskih projekcij pri Animateki

Prav vse otroke pa vabijo k ogledu najboljših kratkih animiranih filmov, ki so jih predvajali letos in so navdušili otroško žirijo. Te si lahko ogledaš tudi doma.

Utrinek iz kratkega filma Migranta iz sekcije Zeleni slon. Vir: promocijsko gradivo
Utrinek iz kratkega filma Migranta iz sekcije Zeleni slon. Vir: promocijsko gradivo

Kako pa izberejo otroško žirijo?

»Vsako leto izberemo pet otrok, ki obiskujejo delavnice animiranega filma, jih zanima film na splošno ali sami pokažejo zanimanje za to delo,« pojasnjuje Petra Gajžler.

Nato si žiranti pod mentorstvom Jelene Dragutinović ogledajo vse tri tekmovalne programe, se o filmih pogovorijo in jih ocenijo.

Skupaj nato izberejo zmagovalca, ki prejme tisoč evrov nagrade.

Z mentorico oblikujejo še program Najboljši iz Slona in predstavijo svoje najljubše filme ter zmagovalca.

Za razmislek

  1. Kateri animirani film te je navdušil letos?
  2. Zakaj je pomembno, da na festivalu sodeluje otroška žirija?
  3. Katere filme z ekološko tematiko poznaš?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.