Časoris
Sapramiška v soboto nastopa na Muzejski ploščadi na Metelkovi.
Sapramiška v soboto nastopa na Muzejski ploščadi na Metelkovi. Foto: Urška Boljkovac

Ana na oknu, Sapramiška na #odprtem odru

Ko smo med počitnicami doma, se lahko imenitno zabavamo na prireditvah na prostem. Te dni potuje po Sloveniji Ana Desetnica, Sapramiška in Juri Muri pa bosta stopila na #odprti oder v Ljubljani.

Sapramiško lahko vidiš v najbolj priljubljeni slovenski lutkovni predstavi to soboto, 4. julija, na Muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem. Ob 10. uri bo otvorila prireditve z imenom #odprti oder. Na njem želijo ustvarjalci, združeni v kampanjo Mi smo #odprti za kulturo, pokazati, kako pomembna sta kultura in umetnost v življenju ljudi.

»Na #odprtem odru bomo najmlajšim namenili posebno pozornost z lutkovnimi in gledališko-plesnimi predstavami ter delavnicami v sosednjem Muzeju za sodobno umetnost Metelkova,« napoveduje Tjaša Pureber iz gledališča Glej. »Delavnice bodo prilagojene vsebinam predstav in bodo najmlajše vodile v čarobni svet Jurija Murija, Sapramiške ter ročnih spretnosti. Na tak način lahko otroci bolj poglobljeno razumejo dogajanje na odru ter od kulturnih prireditev odnesejo novo znanje in navdih za preživljanje prostega časa.«

Plesna predstava Juri Muri v Afriki pleše bo na sporedu v soboto, 11. julija, ob 18. uri.

Zaradi posledic epidemije koronavirusa bo festival uličnega gledališča Ana Desetnica malo drugačen in v dveh delih, julijskem in septembrskem. Člani gledališča Ane Monro so že bili v Kamniku, Novi Gorici, Ljubljani in Šoštanju, sledijo še Krško, Sežana, Ilirska Bistrica in Gornja Radgona.

V julijskem delu festivala bodo nastopali samo domači umetniki, jeseni pa pričakujejo tudi performerje iz tujine.

Ana Desetnica 2018. Foto: Luka Dakskobler/Arhiv Ane Desetnice in Aerial Circus
Ana Desetnica 2018. Foto: Luka Dakskobler/Arhiv Ane Desetnice in Aerial Circus

V času epidemije so ustvarili nekaj čisto novega, uličnogledališko podoknico. Projektu so dali ime Ana pod oknom. Ker gledalcev niso smeli vabiti na javna mesta, so jih obiskali na domačem dvorišču. In v tem slogu nadaljujejo. Poglej, če niso slučajno tudi pod tvojim oknom!

Za razmislek

  1. Kaj najraje počneš med počitnicami?
  2. Katero kulturno predstavo si videl nazadnje?
  3. Bi si upal nastopiti pod okni sosedov?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.