Časoris
Tiger v sobi. Vir: Osebni arhiv
Tiger v sobi. Vir: Osebni arhiv

Zakaj se ne bojim tigra v svoji dnevni sobi?

Naj že kar na začetku priznam, da tiger na sliki ni resničen. Ampak čisto izmišljena pa slika spet ni. Za kaj se torej gre?

Fotografija je sestavljena iz resničnega dela (moja dnevna soba) in 3D računalniškega modela tigra, ki sem ga tja postavil po postopku, ki ga bom opisal v nadaljevanju. Ko sem ga predstavil drugim, so hitro pozabili, da je prvi april samo enkrat na leto, in so s slikami eksotičnih živali v svojem stanovanju za nos potegnili svoje prijatelje, starše in stare starše.

Kako pa se naredi ta trik? Naj najprej predstavim nekaj teorije, za konec pa obljubim, da bom povedal, kako lahko ta trik uporabimo ne samo za zabavo, ampak tudi za učenje.

Navidezna in obogatena resničnost

Vsi smo že kdaj slišali za navidezno resničnost (ang. virtual reality). Če ne drugje, smo vsaj v filmih videli, kako si junak nadene na glavo očala, ki ga potem odpeljejo v izmišljeni svet z izmišljenimi ljudmi, kjer se lahko zabava podobno kot ob igranju računalniških igric, le da dogajanje občuti še bolj doživeto.

Poleg navidezne resničnosti pa obstaja še njena sestra, ki se imenuje obogatena resničnost (ang. augmented reality). V čem se razlikujeta?

Medtem ko pri navidezni resničnosti v očalih vidimo popolnoma računalniško narejeno sliko, so pri obogateni resničnosti očala narejena tako, da skozi njih še vedno vidimo prostor okoli sebe, našim očem pa prikazujejo še računalniško ustvarjene predmete. Tako hkrati vidimo resničnost in neresnične predmete, na primer računalniško naslikano žival ali osebo.

Obogateno resničnost uporabljajo tudi v medicini za simulacijo dela z bolniki, lahko pa jo uporabimo tudi za to, da si predstavljamo, kako bo videti naše neopremljeno stanovanje, še preden kupimo pohištvo.

Obogatena resničnost na telefonu

Za obogateno resničnost ne potrebujemo nujno posebnih očal, ampak jo lahko doživimo tudi s pomočjo pametnega telefona ali tablice. Za to potrebujemo pametno napravo, ki podpira obogateno resničnost. Sem spada večina telefonov Android in iPhonov.

Resničnost si lahko obogatimo s številnimi modeli: od živali in celičnih struktur do komandnega modula Apola 11. Kako to naredimo?

Google Chrome

1. Odpremo brskalnik na svojem telefonu

Na telefonu odpremo aplikacijo, ki jo uporabljamo za brskanje po internetu, na primer Chrome, Safari ali Firefox.

Google Iskanje

2. V iskalnik vpišemo ime modela, ki ga želimo videti

Vpišemo ime modela, ki nas zanima, na primer panda.

Pomembno: naš izbrani iskalnik mora biti Google iskanje (ang. Google Search). Če nismo prepičani, kateri iskalnik uporabljamo, gremo pred začetkom iskanja na spletno stran https://google.com.

Panda

3. Odprejo se zadetki iskanja

Med zadetki iskanja bomo našli model, ki nas zanima. Izberemo možnost Ogled v 3D (ang. View in 3D).

Model pande

4. Odpre se model pande

Ko se prikaže model pande, pritisnemo gumb View in your space, s čimer postavimo model v prostor.

Lahko se zgodi, da bomo imeli pri prikazovanju modela težave. To je za telefon namreč zelo zahtevno delo in lahko se zgodi, da se bo model sam od sebe zaprl in bomo potrebovali več poskusov, da ga bomo lahko postavili v prostor in slikali. Prav tako se bo pri tem zelo povečala poraba baterije.

Iskanje tal

5. Vključi se kamera, ki prične snemati okolico

Na napravi se sama vključi kamera in na zaslonu se izpiše navodilo, da naj jo usmerimo proti tlom in premikamo naokoli. Na ta način naprava zazna, kje so tla, zato da lahko tja postavi izbrani model. To počnemo toliko časa, dokler se ne pojavi model.

Najverjetneje bo model na začetku zelo velik in bo celo gledal čez velikost zaslona. To popravimo tako, da ga s prsti pomanjšamo, lahko pa ga tudi obračamo.

Panda v prostoru

6. Pritisnemo gumb za izdelavo fotografije

Ko pritisnem na gumb za slikanje, naprava sliko, ki jo vidimo na telefonu, shrani. Lahko jo pošljemo drugim, lahko pa posnamemo tudi video, če gumb za slikanje držimo.

Naredili smo fotografijo, kjer se mešata resničnost in računalniški model, oziroma ustvarili smo obogateno resničnost.

Na ta način lahko koga potegnemo za nos, da so pri nas na obisku živali iz živalskega vrta, lahko pa potešimo našo radovednost ob gledanju zanimivih modelov prebavnega trakta ali celičnih struktur.

Seznam vseh modelov je zelo dolg, najdemo pa ga lahko na Googlovi strani pod naslovom What’s available in AR.

Še enkrat pa naj spomnim, da jih lahko med zadetki iskanja vidimo samo s pametno napravo.

Jure Vizjak

Po poklicu razvijalec aplikacij, v prostem času pa ljubitelj rolanja, plavanja, teka in petja. Zanimajo ga stvari, ki bi njemu ali drugim izboljšale kvaliteto življenja.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.