fbpx
Časoris
Varnostne kopije. Vir: Pixabay
Varnostne kopije. Vir: Pixabay

Varnostne kopije

Pred dobrim mesecem se mi je zgodilo tisto, česar se verjetno vsi po malem bojimo, a na to vseeno ne pomislimo dovolj pogosto.

Pokvaril se mi računalnik, na katerem sem imel večino dokumentov, povezanih z mojim delom in tudi zelo veliko osebnih datotek, predvsem slik s potovanj.

Takrat sem mislil, da bo možno restavrirati vse datoteke, a se je to žal izkazalo za nemogoče. Izgubil sem zelo veliko datotek, ki so mi bile pomembne, zato sem se odločil, da bom zdaj redno delal varnostne kopije datotek.

Zdaj pa me zanima, kako naj se tega lotim. Zanima me, ali zadošča ena kopija datotek, kakšen medij je smiselno uporabiti in kako pogosto naj delam kopije.

Hvala za vaše vprašanje. Prav gotovo ne boste edini, ki ga ta odgovor zanima, in upam, da bomo z odgovorom bralcem pomagali preprečiti podobne nezgode. Žal se nam rado zgodi, da se pomembnih reči naučimo šele po neprijetnostih, ki jih doživimo na lastni koži.

Vi ste neprijetnost doživeli zaradi mehanske okvare računalnika, zelo pogosto se kaj podobnega zgodi zaradi napadov s kriptovirusi, oziroma izsiljevalskimi virusi, neredko pa si celo sami po nerodnosti kaj izbrišemo. Včasih je obnova izgubljenih datotek možna, a se pogosto srečujemo s primeri, ko gre za nepovratno izgubo podatkov. Tudi spletna pošta je pogosta »žrtev« nepremišljenega brisanja.

Varnostne kopije so edini zanesljivi način preprečevanja izgube datotek. Sama izdelava kopij je na srečo zelo preprosta, na izbiro pa imate več možnosti, kam lahko shranjujete varnostne kopije. Shranite jih lahko na zunanji disk ali ključ USB, druga možnost je shranjevanje v oblak.

Ko gre za shranjevanje na zunanji disk ali ključ USB, je zelo pomembno to, da je medij izključen iz računalnika, kadar ga ne uporabljamo. Razlog so izsiljevalski virusi, ki niso več tako pogosti, kot so bili v preteklih letih, a to seveda ne pomeni, da se z njimi ne morete okužiti. Izsiljevalski virusi vam v primeru okužbe zakodirajo vse datoteke, ki jih dosežejo, in od vas zahtevajo poplačilo v eni od kriptovalut, če želite povrnitev svojih datotek.

Poleg tega bi opozorila na to, da ena varnostna kopija ne zadošča, narediti moramo vsaj dve kopiji dokumentov, še zlasti tistih, ki so nam pomembni.

Kopije ustvarjajte sproti. Najbolje bo, če si to aktivnost za pomembne datoteke vključite v dnevno rutino. Prav gotovo pa niso prav vse datoteke, ki jih imamo, tako zelo pomembne, da bi jih morali kopirati dnevno, tako da si jih lahko razdelite v različne »predale« in pomembne redno kopirate, ostale pa le občasno, npr. enkrat tedensko ali enkrat mesečno.

Tudi pri spletni pošti se nam rado zgodi, da smo prehitri pri dokončnem brisanju prejete pošte. Ko enkrat iz mape »smetnjak« izbrišemo sporočilo, je izgubljeno za vedno. Večina ponudnikov pošte omogoča uporabo dovolj velikih poštnih predalov, zato skorajda ni razloga, da bi pošto sproti brisali, če seveda ne gre za »spam« oziroma neželena sporočila. Odjemalci pošte omogočajo, da si prejeta sporočila razvrstite v različne mape, tako da ni razloga, da bi pošto brisali le zaradi preglednosti v poštnem predalu.

Ko vzpostavite svoj sistem izdelave varnostnih kopij, vam to ne bo vzelo veliko časa, gotovo pa vam bo prihranilo mnogo slabe volje ob morebitni izgubi datotek.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa