Časoris
Kako naredim varnostne kopije? Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Varnostne kopije – kako jih pa naredim?

Prebrala sem prispevek o varnostnih kopijah, a sem pogrešala bolj podrobne napotke za nas, ki nismo ravno vešči rabe računalnika. 

Zanima me, kako se pravzaprav dela varnostne kopije in na kaj vse je treba misliti pri tem.

Hvala za vprašanje, poskusila bom čim bolj nazorno pojasniti, kako se tega lotiti.

Izdelava varnostnih kopij je v osnovi zelo enostavna, saj gre le za postopek kopiranja (copy/paste) datotek in map z datotekami na drugo mesto.

V prejšnjem prispevku smo že omenili, da potrebujete vsaj dve kopiji pomembnih datotek in da je priporočljiva uporaba zunanjih diskov ali ključev USB, poleg tega pa lahko datoteke kopirate tudi v oblak.

Prvi korak bo verjetno preurejanje datotek na vašem računalniku. Zelo pomembne datoteke, ki jih veliko spreminjate in jih želite pogosto kopirati na varno, lahko na primer premaknete v isto mapo.

Ko priključite zunanji medij (zunanji disk ali ključ USB), lahko naenkrat, z običajno funkcijo »kopiraj in prilepi« (copy & paste) kopirate izbrane datoteke ali kar celo mapo, z vsemi datotekami, ki jih vsebuje. Čas kopiranja bo odvisen od števila datotek, njihove velikosti in seveda od zmogljivosti vašega računalnika ter hitrosti prenosa na zunanji medij.

Ko je kopiranje končano, ne pozabite na to, da morate disk ali ključ tudi fizično izklopiti iz računalnika.

Večina sistemov ima tudi že vgrajeno funkcionalnost varnostnega kopiranja (backup), kjer lahko postopek varnostnega kopiranja nastavite kot periodično opravilo oz. ga sprožite, ko priključite zunanjo napravo.

Nadaljnji opis se nanaša na operacijski sistem MS Windows in se lahko nekoliko razlikuje glede na različico.

V nastavitvah ali nadzorni plošči (Control panel) poiščite izdelavo varnostnih kopij (Backup), kjer je najlaže kar slediti postopku nastavitve varnostnega kopiranja (Set up backup).

Čarovnik vam najprej ponudi izbiro, kam želite shraniti varnostno kopijo (npr. zunanji disk, ki ste ga prej(!) priključili na vhod USB), nato pa vpraša, katere datoteke oz. mape želite kopirati. Če nimate posebej organiziranih map, lahko to izbiro oz. priporočilo prepustite kar sistemu, ki shrani vse mape, ki jih običajno uporabljate.

Če imate na voljo dovolj prostora za kopije, je priporočljivo občasno shraniti kar celotno »sliko« (system image) vašega računalnika. Pri vseh teh postopkih si lahko pomagate tudi z gumbi oz. navodili za pomoč (»help«, »?«). Poleg orodij za varnostno kopiranje najdete tudi postopke za obnovo izgubljenih podatkov (Restore).

Tudi pametni telefoni so zelo zmogljivi računalniki in na njih imamo običajno zelo veliko informacij in slik, ki jih ne želimo izgubiti. Najlaže in najhitreje bomo podatke kar preko priloženega kabla prenesli na svoj računalnik in po tem še na katerega od zunanjih medijev. Sam postopek kopiranja je enak kot pri namiznih ali prenosnih računalnikih.

Tako za računalnike kot telefone pa obstaja tudi vrsta specializiranih programov za izdelavo varnostnih kopij.

V navodilih za telefon ali na spletni strani proizvajalca telefona lahko običajno izvemo, kje najdemo aplikacijo, ki si jo naložimo na svoj računalnik in nam omogoča zelo udobno kopiranje informacij s telefona.

Postopek shranjevanja v oblak se od varnostnega kopiranja na zunanji disk ali ključ USB razlikuje predvsem v tem, da moramo v tem primeru poiskati tudi kvalitetnega ponudnika te storitve.

Ponudniki se med seboj razlikujejo predvsem v ceni ter količini ponujenega prostora za shranjevanje. Če gre za ponudnika, ki storitev ponuja »povsem brezplačno«, se moramo zavedati, da v tem primeru ponudnik uporablja poslovni model, ki pravzaprav v neki obliki trži naše podatke in s tem našo zasebnost. V vsakem primeru pa moramo vedno pozorno prebrati pogoje rabe storitve.

Ko izberemo ponudnika, si najprej pri njem ustvarimo uporabniški račun. Veliko jih ponuja tudi brezplačno testno obdobje, po katerem se lažje odločimo, če nam storitev ustreza. Pri večini bomo za prijavo potrebovali svoj elektronski naslov, si izbrali geslo za storitev ter način plačila.

Ko imamo ustvarjen svoj račun, lahko začnemo z varnostnim kopiranjem. Storitve so vizualno videti tako, kot da bi imeli še eno datotečno mapo na svojem računalniku, vendar pa se ta nahaja na določenem spletnem naslovu. V to navidezno mapo potem kopiramo datoteke podobno kot na ključ USB, zunanji disk ali iz mape v mapo na našem računalniku.

Kopiranje v oblak nam sicer omogoča, da do kopiranih datotek zlahka dostopamo od koder koli, a pri tem se moramo zavedati, da smo s tem svoje datoteke zaupali v hrambo nekomu, ki je morda izven EU in ima manj restriktivno zakonodajo o varovanju zasebnosti, kot smo je vajeni pri nas.

Občutljivi osebni podatki tako zagotovo ne sodijo v oblak, pa tudi pri manj občutljivih se moramo zavedati, da v tem primeru nimamo le mi nadzora nad našimi datotekami.

Pri občutljivih podatkih je poleg običajnega kopiranja v oblak vredno razmisliti tudi o šifriranju podatkov.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.