Časoris
Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe. Vir: Adobe Stock
Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe. Vir: Adobe Stock

V pomoč pri spopadanju z nasiljem na podlagi spola na voljo priročnik in mobilna aplikacija

V Časorisu so že s kar nekaj prispevki naslovili raznolikosti na področju spolnih identitet, spolnih usmerjenosti in spolnih izrazov ter s tem povezanim nasiljem in kako ravnati z njim.

Iztekajoči se evropski projekt Raznolikost in otroštvo (2019-2021), v katerem sodeluje Fakulteta za socialno delo (UL), je osredinjen na posebno vrsto nasilja na podlagi spola, in sicer na nasilje nad LGBTI+ otroki in mladimi.

Vir: priročnik
Vir: priročnik

Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe, ključno vlogo pri tem pa odigrajo strokovnjaki z različnih področij, ki delajo z mladimi.

Ključna področja, ki jih je zajel projekt, so bila izobraževanje, zdravstvo, družine, javni prostori in mediji.

Vir: priročnik
Vir: priročnik

Pri projektu so tako nastali nekateri uporabni pripomočki, ki jih tako starši kot tudi strokovnjaki in praktiki lahko uporabijo pri raziskovanju in razumevanju teh tem, kar lahko vodi v boljše sodelovanje in delo z LGBTI+ mladimi, otroki in njihovimi družinami.

Prvi tak pripomoček je priročnik, na voljo tudi v slovenščini, ki vsebuje predstavitev relevantne terminologije, naslovi vprašanja, povezana s prepoznavo, definiranjem ter obravnavo nasilja nad LGBTI+ otroki in mladimi.

Vir: mobilna aplikacija
Vir: mobilna aplikacija

Strokovnjakom in strokovnjakinjam z različnih ključnih področij ponudi uporabne nasvete za delo v praksi.

Drugi ključni produkt projekta, uporaben za otroke kot tudi za delo z njimi in naslavljanje zgoraj omenjenih tem, pa je mobilna aplikacija Diversity and Childhood.

Vir: mobilna aplikacija
Vir: mobilna aplikacija

Ta deluje po principu pogostih vprašanj in odgovorov (FAQ) in je namenjena trem različnim starostnim skupinam.

Aplikacija je že na voljo v Applovi trgovini in v trgovini Google Play. Pogosta vprašanja in odgovori so na voljo tudi v formatu PDF.

Več poročil in informacij o projektnih aktivnostih dobite še na spletnih straneh projekta in Facebooku, Instagramu in Twitterju.

Anže Jurček, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.