Časoris
Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe. Vir: Adobe Stock
Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe. Vir: Adobe Stock

V pomoč pri spopadanju z nasiljem na podlagi spola na voljo priročnik in mobilna aplikacija

V Časorisu so že s kar nekaj prispevki naslovili raznolikosti na področju spolnih identitet, spolnih usmerjenosti in spolnih izrazov ter s tem povezanim nasiljem in kako ravnati z njim.

Iztekajoči se evropski projekt Raznolikost in otroštvo (2019-2021), v katerem sodeluje Fakulteta za socialno delo (UL), je osredinjen na posebno vrsto nasilja na podlagi spola, in sicer na nasilje nad LGBTI+ otroki in mladimi.

Vir: priročnik
Vir: priročnik

Pri preprečevanju nasilja je ključno, da se z njim spopademo že v zgodnjih obdobjih otrokovega življenja in tako poskrbimo za dobrobit celotne družbe, ključno vlogo pri tem pa odigrajo strokovnjaki z različnih področij, ki delajo z mladimi.

Ključna področja, ki jih je zajel projekt, so bila izobraževanje, zdravstvo, družine, javni prostori in mediji.

Vir: priročnik
Vir: priročnik

Pri projektu so tako nastali nekateri uporabni pripomočki, ki jih tako starši kot tudi strokovnjaki in praktiki lahko uporabijo pri raziskovanju in razumevanju teh tem, kar lahko vodi v boljše sodelovanje in delo z LGBTI+ mladimi, otroki in njihovimi družinami.

Prvi tak pripomoček je priročnik, na voljo tudi v slovenščini, ki vsebuje predstavitev relevantne terminologije, naslovi vprašanja, povezana s prepoznavo, definiranjem ter obravnavo nasilja nad LGBTI+ otroki in mladimi.

Vir: mobilna aplikacija
Vir: mobilna aplikacija

Strokovnjakom in strokovnjakinjam z različnih ključnih področij ponudi uporabne nasvete za delo v praksi.

Drugi ključni produkt projekta, uporaben za otroke kot tudi za delo z njimi in naslavljanje zgoraj omenjenih tem, pa je mobilna aplikacija Diversity and Childhood.

Vir: mobilna aplikacija
Vir: mobilna aplikacija

Ta deluje po principu pogostih vprašanj in odgovorov (FAQ) in je namenjena trem različnim starostnim skupinam.

Aplikacija je že na voljo v Applovi trgovini in v trgovini Google Play. Pogosta vprašanja in odgovori so na voljo tudi v formatu PDF.

Več poročil in informacij o projektnih aktivnostih dobite še na spletnih straneh projekta in Facebooku, Instagramu in Twitterju.

Anže Jurček, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.