Časoris
Hamlet pa pol. Vir: arhiv Kulturnega bazarja
Hamlet pa pol. Vir: arhiv Kulturnega bazarja

Umetnost in matematika, biologija in tek na Kulturnem bazarju

Kulturni bazar povezuje mlade in umetnost, kulturo in šolstvo. Projekt, s katerim želijo  krepiti zavest o pomenu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje za otroke in mladino in povečati njeno dostopnost, bodo 30. marca pripravili že devetič. Nataša Bucik, nacionalna koordinatorka za kulturno-umetnostno vzgojo na ministrstvu za kulturo, poudarja, da lahko otroci že med obiskom raziščejo možnosti za razvijanje svojih ustvarjalnih potencialov.

Na Kulturni bazar prihajajo številni, ki so že prepoznali njegovo vrednost. A mnogi še ne vedo, zakaj bi ga obiskali. S čim bi jih lahko prepričali, kaj ponuja Kulturni bazar drugačnega od drugih kulturnih prireditev? 

V enem dnevu predstavimo bogato in kakovostno ponudbo kulturnih ustanov iz vse Slovenije – od gledališč, filmskih, glasbenih, plesnih ustanov, muzejev in galerij, do ustanov s področja bralne kulture, kulturne dediščine, arhitekture , oblikovanja in intermedijske umetnosti ter RTV Slovenije.

Program vsako leto izpostavlja druge teme. Letos je poudarek na kreativnih partnerstvih, ki jih bomo predstavili skozi predavanja, okrogle mize, predstavitve in delavnice v dvoranah in predavalnicah, pa tudi na razstavnih prostorih v vseh treh preddverjih Cankarjevega doma.

Prav posebej bi opozorila na predavanje angleškega strokovnjaka za kulturno-umetnostno vzgojo Paula Collarda, ki bo skozi primere dobrih praks iz različnih držav predstavil, zakaj so pomembna kreativna partnerstva v vzgojno-izobraževalnem prostoru. Posebnost bazarja je zagotovo medresorsko sodelovanje – predstaviti želimo, kako lahko kulturno-umetnostno vzgojo povežemo z vsemi področji našega življenja, od zdravja do prehrane in kmetijstva, od otrokovih pravic do gibanja in športa.

Komu je namenjen? Zasnovan je kot strokovno srečanje vseh v izobraževalnem sistemu, ki se ukvarjajo s kulturno vzgojo. Ampak – ali bodo kaj zase našli tudi naključni obiskovalci, starši, učitelji, ki se posvečajo drugim področjem? 

Kulturni bazar presega zgolj strokovno srečanje.

Poudarek ni le na celoviti ponudbi kulturno-umetnostnih vsebin za vrtce in šole, temveč tudi na vsebinah za kakovostno in hkrati ustvarjalno preživljanje prostega časa.

Strokovno srečanje je namenjeno strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, saj je pomemben cilj bazarja prav spodbujanje partnerskega povezovanja.

Ponudba, ki jo predstavljamo, je namenjena različnim ciljnim skupinam – tako se npr. otroci, dijaki in študentje, ki obiščejo bazar, seznanijo s ponudbo kulturnih dogodkov, namenjenih prav njim, hkrati pa spoznajo tudi različne možnosti za razvijanje svojih ustvarjalnih potencialov.

Starši lahko dobijo ideje, kako popestriti družinski izlet z ogledom kulturnih ustanov, kam vključiti otroke v popoldanske ali počitniške dejavnosti, hkrati pa spoznajo, kaj vse kulturne ustanove ponujajo vrtcem in šolam, in na to opozorijo vzgojitelje in učitelje svojih otrok.

Kaj bi lahko denimo od bazarja odnesel učitelj matematike ali biologije? 

Obema bi svetovala obisk predavanja Paula Collarda Kaj je kreativno učenje in zakaj je pomembno?

Matematika bi napotila še na dogodke s področja arhitekture in na obisk njihovega razstavnega prostora. Med ogledom projekta FabLabNet ga bodo seznanili z ustvarjalno rabo 3D tehnologij v šolah. Na delavnicah animiranega filma in optičnih igrač pa bo zagotovo spoznal, kako povezovati umetnost in matematiko. Če to še ni dovolj, bi mu svetovala, naj se udeleži okrogle mize o kreativnih partnerstvih, kjer ga lahko morda prepriča Mateja Budin iz zavoda Mathema.

Biologu bi priporočala udeležbo na tematskem medresorskem sklopu Dober tek, Slovenija in obisk razstavnega prostora. Nujno pa bi moral obiskati še Hekanje robota na razstavnem prostoru intermedijskih umetnosti, kjer bo spoznal, kako lahko pri pouku biologije poveže robotiko, biotehnologijo, senzoriko in obnovljive vire energije.

Ali lahko izpostavite kakšen dogodek ali predstavitev, ki letos še posebej izstopa, ker je sveža, aktualna, drugačna, v koraku s časom? 

Na vseh področjih predstavljamo novosti, sveže ideje, zato je res težko izpostaviti zgolj en dogodek. Prepričana sem, da bo vsak obiskovalec, od otrok do odraslih, od strokovnih delavcev do staršev in starih staršev, našel na bazarju dogodke, ki ga bodo pritegnili.

Bazar jenajvečji enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji. Obiskovalci lahko v enem dnevu stopijo v stik s strokovnimi delavci, ustvarjalci in umetniki iz različnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji.

Na brezplačno strokovno usposabljanje in za organizirani obisk otrok in mladine se lahko z e-prijavnico prijavite do 15. marca. Podrobnosti letošnjega usposabljanja si lahko preberete v programu. Katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje na spletni strani Kulturnega bazarja pa omogoča iskanje po področjih kulture, po starostni stopnji in po lokaciji, ponuja pa tudi pregled brezplačne kulturno-vzgojne ponudbe.

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.