fbpx
Časoris
Projekt Vseživljenjske veščine. Foto: Katja Kobe
Projekt Vseživljenjske veščine. Foto: Katja Kobe

Učimo se za življenje

Konec novembra so se učiteljice Ksenja Belina, Mateja Kolar in Katja Kobe z OŠ Bistrica ob Sotli odpravile v Špeter Slovenov/San Pietro al Natisone v Beneški Sloveniji, kjer so sodelovale na 1. skupnem sestanku Erasmus+ KA2 projekta Vseživljenjske veščine.

Gostila jih je Državna večstopenjska šola s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič, prvega srečanja pa so se udeležili še učitelji I. OŠ Varaždin in španske partnerske šole CEIP Bernardino Perez.

Projekt, ki poteka od 1. 9. 2019 do 31. 8. 2021, je zasnovan tako, da bo pri učencih krepil različne vseživljenjske spretnosti in finomotorične sposobnosti.

V zadnji letih smo namreč tako mi kot tudi naši projektni partnerji opazili, da pri učencih upadajo ročne, gibalne in druge zmožnosti – pisava je vse slabša, okornejša; učenci imajo težave pri delu z osnovnimi šolskimi pripomočki, kot so ravnilo, škarje, šestilo; težko naredijo vozel ali vdenejo sukanec skozi luknjico; nekateri si ne znajo zavezati vezalk.

Tudi na športnem področju ni nič boljše, na kar kažejo rezultati športno-vzgojnega kartona, ki v zadnjih letih padajo. Učenci ne zmorejo zadržati lastne teže, težave imajo pri plezanju, delanju prevalov naprej itd.

Upad teh veščin nas skrbi predvsem zato, ker sta usklajena koordinacija telesa in izvajanje drobnih gibov zahtevni dejavnosti, ki pomembno vplivata na razvoj možganske skorje, posledično pa tudi na otrokov kognitivni razvoj. 

Zato se bodo učenci na štirih izmenjavah preizkusili v gibalnih, kuharskih, likovnih in ustvarjalnih delavnicah. Ko bodo projektni partnerji na obisku v Sloveniji, bodo otroci preskakovali elastiko, se igrali s frnikolami, pripravljali lokalne kuharske specialitete, slikali v okviru likovne kolonije, izdelali hotel za čebele, se učili vezenja prtičkov itd.

Podobne delavnice bodo pripravili tudi na ostalih treh šolah, le da jih bodo nadgradili z lastnimi vsebinami. Učenci bodo tako urili svoje spretnosti in ob tem spoznavali igre, ob katerih prosti čas preživljajo njihovi vrstniki iz drugih držav, tradicionalno kulinariko ter kulturo. Učitelji pa bomo dobili kakšno novo idejo za izvedbo zanimivih aktivnosti za krepitev fine motorike pri učencih.

Projekt Vseživljenjske veščine. Foto: Katja Kobe
Foto: Katja Kobe

Na novembrskem srečanju učiteljev sodelujočih šol v Italiji smo udeleženci izrazili željo, da aktivnosti za učence ne bi potekale samo v času izmenjav, pač pa skozi celoten čas trajanja projekta in morda še dlje.

V ta namen bomo med posameznimi srečanji preizkušali in pripravljali primere dobre rabe ter si preko portala eTwinning izmenjevali ideje ter gradiva. Vzpostavili bomo spletno stran, kjer bodo objavljene naše dejavnosti v zvezi s projektom, ob koncu pa nameravamo pripraviti še priročnik, v katerem bodo predstavljene zanimive dejavnosti za krepitev različnih vseživljenjskih veščin, ki jih bomo izvajali na posameznih šolah.

Na prvem srečanju smo dorekli, kako in kdaj bodo potekale izmenjave učencev, se naučili uporabljati platformo eTwinning, izmenjali smo si dosedanje izkušnje in prakse na tem področju ter si ogledali nekaj delavnic, ki so jih za nas pripravili učitelji in učenci gostiteljske šole.

Projekt Vseživljenjske veščine. Foto: Katja Kobe
Foto: Katja Kobe

Posebej zanimivi sta bili delavnica pletenja košar in drugih izdelkov iz šibja ter delavnica, v kateri so učenci spoznali bogato pustno tradicijo svojega okolja ter si izdelali pustno masko. Gostitelji so poskrbeli tudi za to, da smo spoznali lokalno kulturno in naravno dediščino, kulinariko ter zgodovino pokrajine, kjer še vedno prebiva veliko število Slovencev. 

Domov smo se vrnile polne novih idej in izkušenj ter zadovoljne, da v projektu sodelujemo z zanesljivimi in gostoljubnimi partnerji, pri katerih se bodo naši učenci zagotovo počutili odlično.   

Katja Kobe, prof. slov. in nem., OŠ Bistrica ob Sotli

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa