Časoris
Učenje iz napak, kar se Janezek nauči, to Janez zna. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Učenje iz napak in iz izkušenj, svojih ali tujih

Božo Kos, fizik, nekdanji urednik Cicibana in ilustrator, je nekoč rekel tole: Samo osel se uči iz svojih napak. Pametni se uči iz napak drugih.

Tisti osel sem bila jaz. Za kakšno napako je šlo, ni pomembno. Enake napake sicer nisem ponovila, sem pa delala druge. Včasih sem se iz njih kaj naučila, drugič spet ne. Napake so različno drage izkušnje. Nekaterim bi se res lahko izognila.

Mojim potomcem poskušam preprečevati, da bi delali napake, in želim, da bi si pridobivali pozitivne izkušnje.

Tako sem na primer pred kratkim vnuku, ki je beljenje sobe začel na eni od sten, svetovala: »Začni beliti na stropu, ker …«

Nisem še utegnila utemeljiti svojega nasveta, ko se je rahlo nestrpno oglasil starejši vnuk: »Pusti ga, naj dela po svoje. Se bo že naučil.«

Pa sem mlajšemu vseeno posredovala utemeljitve iz svojih pleskarskih izkušenj. Argumenti so bili spravljivo sprejeti, beljenje se je nadaljevalo na stropu, odvečni belež pa je tekel po stenah.

V določeni starosti se otroci zelo uspešno in z veseljem učijo z opazovanjem in posnemanjem. Iz izkušenj drugih, brez svojih napak. Kadar je vnukinja prenočevala pri meni, sva si zvečer skupaj umivali zobe. Še zdaj jo vidim, kako me gleda in poskuša čim bolj natančno posnemati moje gibe.

Desetletni fantič z imenom Liam pa je bil že od malega vesten opazovalec očeta in njegov »pomočnik« pri čiščenju avtomobila, pri zabijanju žebljev, popravljanju koles, strmenju v avtomobilsko drobovje in pri ugotavljanju napak.

In tako je ob neki priliki gospe, ki je pešačila ob kolesu, mimogrede popravil sneto verigo, babičinemu avtu pa postavil diagnozo, ko je čudno zaškrtalo: »Nič ne bo, desni sprednji amortizer je šel.« In res so morali avto odvleči k mehaniku. 

Če vemo, kaj otroka zanima, in če ujamemo pravi čas, se bo marsikaj naučil iz znanja in izkušenj drugih. Če ta čas zamudimo, se že iz samega kljubovanja ne bo pripravljen učiti ali pa bo že najpametnejši na svetu, in če bo imel srečo, se bo kaj naučil iz svojih napak. Če te sreče ne bo imel, jih bo ponavljal.

Tereza Žerdin

Kako zaposliti otroke med letnimi počitnicami?

Delajmo skupaj, čeprav nam je to prej v napoto kot v pomoč. Otrok naj sodeluje pri hišnih opravilih, gospodinjstvu, vrtnarjenju, delu z rožami … Poučimo ga o izklapljanju in vklapljanju centralne kurjave, o preverjanju porabe vode, elektrike, plina, pomaga naj pri menjavi pip, žarnic, odmašitvi cevi, pranju avtomobila, zabijanju žebljev, košnji trave, pomivanju oken …

Mladostniku naj oče razloži, kje potekajo kanalizacijske cevi, ki se lahko zamašijo. Kaj je treba storiti, ko se to zgodi. V stanovanju ali v hiši je nešteto drobnih opravil. Kdor zna popraviti sam, prihrani denar in jezo.

Pred kratkim sem poklicala oglaševano številko Hišnika Janeza, ker so popustili stenski vijaki pri nočni lučki. Dobila pa sem tale odgovor: »Za tako malenkost pa res ne bomo hodili.« 

Če bi se Janezek naučil, bi Janez znal popraviti tudi lučko, stakniti električne žice, zvrtati luknjo in priviti vijake. Tako pa lučka še vedno visi in čaka na prijaznejšega serviserja.

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.