Časoris
Telovadba z dedki in babicami je lahko zabavna. Vir: Adobe Stock
Telovadba z dedki in babicami je lahko zabavna. Vir: Adobe Stock

Tudi telovadba z babicami in dedki je lahko zabavna

Člani Šole zdravja smo pretežno upokojenci. Družimo se ob jutrih, na prostem, na zelenicah, ob rekah, na igriščih, pod drevjem, na neprometnih poteh … Tudi pozimi.

Po uvodnem pozdravu si razmigamo vse dele telesa. Začnemo z dvominutnim tekom, nadaljujemo z ogrevanjem in razgibavanjem dlani, z vajami rok, glave in vratu, zgornjega in spodnjega dela trupa, nog, vse do gležnjev in prstov na nogah, vmes pa naredimo še nekaj vaj za ravnotežje. Točno pol ure je dovolj za tisoč gibov in pozdrav soncu. S tiho zahvalo, da se je dan dobro začel, in z željo, da bi se za vse varno končal.

Idejni oče Šole zdravja in avtor tisoč gibov je ruski zdravnik Nikolaj Grišin, ki živi v Sloveniji. V desetletju, odkar deluje Šola zdravja, se je število skupin iz leta v leto večalo. S Šolo zdravja tudi generacija upokojencev prepoznava in čuti potrebo po telesnem in mentalnem razgibavanju.

Lansko poletje je naša skupina prepustila prostor na travniku skupini osnovnošolskih otrok, ki so prihajali v dnevno varstvo športnega kluba. Umaknili smo se jim na konec makadamske poti, a smo vseeno pritegnili pozornost fantov in deklic, ki so  igrali nogomet, telovadili na igralih, se lovili in izza dreves kukali, kaj počne generacija njihovih (pra)babic in (pra)dedkov. 

In zakaj se ne bi pol jutranje ure družili dve generaciji brez ene vmesne? Časi so čudni. Počitnice so negotove. Dopusti staršev so krajši od šolskih počitnic. Mlajši šolarji potrebujejo varstvo, ki jim ga starši zagotavljajo na različne načine.

Šola zdravja poteka na prostem. Ljudje telovadijo v varni telesni razdalji. Vaje si sledijo v natančnem zaporedju. Sprva se posnema druge telovadce, sčasoma si ljudje zapomnijo vrstni red.

Z vajami ne urimo le telesnega gibanja, temveč tudi pomnjenje, pozornost, koncentracijo. Pazimo ne dihanje.

V našo skupino je že večkrat kdo pripeljal svojega vnuka ali vnukinjo. A zakaj ne bi pritegnili še drugih otrok, ki pridejo preživljat prosti čas v razne klube? Naše in njihove vadbe potekajo v bližini šol in športnih igrišč. 

Starši, spodbudite svoje otroke, da se pridružijo generaciji oranžnih majic, z napisom Šola zdravja. Verjemite, da je tudi telovadba z babicami in dedki lahko zabavna.

Otroci, pokazali nam boste, kako je treba čepeti na celih stopalih, in gotovo boste zdržali dlje pri stoji na eni nogi, kot to zmoremo starejši. Pokazali nam boste, kako naredite stojo, kako hitri in vzdržljivi ste pri teku, na koncu boste lahko povedali še kako šalo. Pridružite se nam!

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
10°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.