Časoris
Sprejem nadarjenih mladih. Vir: MIZŠ
Sprejem nadarjenih mladih. Vir: MIZŠ

Na Brdu se je zbralo tristo mladih ambasadorjev znanja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako leto pripravi sprejem za mlade, ki so v minulem letu dosegli vidne uspehe na mednarodnih tekmovanjih iz različnih znanj. Letos smo k sodelovanju prvič povabili tudi osnovne šole in dvorana ministrstva je postala pretesna za vse odlične.

Zato smo 29. januarja sprejem pripravili v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Tristo učenk in učencev, dijakinj in dijakov, študentk in študentov ter sto njihovih mentoric in mentorjev se je lani udeležilo različnih tekmovanj po svetu. Domov so prispeli z odličji in priznanji. Bili so pravi ambasadorji znanja.

Reper Rok Terkaj - Trkaj. Vir: Mizš
Mlade je navdušil Trkaj. Vir: Mizš

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je v nagovoru na sprejemu dejala, da znanje ne le šteje, ampak gradi svet. Zahvalila se jim je, ker s svojim znanjem gradijo posebne vrednote, ki so zgled vsem nam. Zahvalila se je tudi mentoricam in mentorjem, brez katerih tako odličnih rezultatov ne bi bilo.

Odlični pa so mladi tudi na področju glasbe. Ko smo na ministrstvu prejeli še sezname uspešnih mladih na najrazličnejših mednarodnih glasbenih tekmovanjih, smo ugotovili, da jih je toliko, da bomo zanje proti koncu februarja priredili poseben sprejem. Okoli tristo mladih glasbenikov ter njihovih mentoric in mentorjev je na tem seznamu.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je bila navdušena nad uspehi mladih. Dijakinja Gimnazije Bežigrad Anja Zdovc (prva z leve) je dosegla srebrno odličje na lingvistični olimpijadi. Vir: Mizš
Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je bila navdušena nad uspehi mladih. Dijakinja Gimnazije Bežigrad Anja Zdovc (prva z leve) je na lingvistični olimpijadi prejela srebrno odličje. Vir: Mizš
V Bruslju prvi evropski vrh o izobraževanju

Na pobudo evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tiborja Navracsicsa je v Bruslju v četrtek, 25. januarja, potekal prvi evropski vrh o izobraževanju. Udeležila se ga je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Ministrica je poudarila, da Slovenija pozdravlja enotni cilj, ki ga predlaga Evropska komisija, to je skupno sodelovanje za vzpostavitev »Evropskega izobraževalnega prostora« do leta 2025, ki temelji na zaupanju, sodelovanju in izmenjavi dobrih praks, mobilnosti in rasti. Izobraževalni vrh je prava priložnost, da se poda ustrezne smernice procesu in nadaljnjim korakom v izvajanju sklepov Evropskega sveta.

Slovenija podpira bolj dinamičen pristop Evropske unije na področjih izobraževanja in vključevanja tematike v razprave na najvišji politični ravni. Menimo namreč, je dejala ministrica, da so skupni evropski programi in instrumenti, predvsem Erasmus+, ključni za nadaljnji razvoj na teh področjih.

Slovenija podpira tudi pobude za krepitev mobilnosti in nadaljnjega povezovanja, kar prispeva tudi h krepitvi temeljnih znanj in spretnosti, vendar je ministrica poudarila, da morajo načrtovani predlogi na evropski ravni spoštovati načeli subsidiarnosti in proporcionalnosti, saj je področje izobraževanja v primarni pristojnosti držav članic. Ob vsem se Slovenija zavzema, da morajo nove pobude upoštevati tudi primerno regionalno uravnoteženost, obenem pa graditi na že obstoječih procesih.

Vrh je v razpravah povezal celoten izobraževalni sektor in širšo družbo – ministre, akademike, predstavnike gospodarstva, odločevalce in civilno družbo – z namenom skupnega dela na poti do političnega soglasja o tem, kako prenoviti in posodobiti izobraževalne sisteme za krepitev in spodbujanje bolj pravične evropske družbe.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa