Časoris
Dušan Merc. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO
Dušan Merc. Vir: Posnetek zaslona RTV SLO

Toženi ravnatelj

Nekdanji ravnatelj ene od ljubljanskih šol Dušan Merc je menda prekršil ravnateljeva pooblastila.

Dvema učencema, ki sta se nedostojno vedla do svojih sošolk (to je zgolj olepšan opis vedenja), je prepovedal navzočnost pri pouku (zadnji šolski dan, vsega skupaj štiri ure) in udeležbo na končnem izletu.

Nekdo ga je tožil (verjetno starši) in zadeva se na sodišču vleče že peto leto.

Tožilstvo se sklicuje na pravice učencev. Njihova pravica da je obiskovanje pouka. In ta pravica naj bi jima bila kratena. Zavod za šolstvo in odgovorni z ministrstva pa se nočejo opredeliti.

Tako približno sem razumela televizijsko poročanje.

Dušan Merc je moral najeti odvetnika, verjetno so ga najeli tudi starši dveh porednežev, ki ju je ravnatelj na svojo roko kaznoval.

Kaj bi naredila, če bi moj otrok zagrešil očitano dejanje razen tega, da bi bila žalostna in da bi me bilo sram?

Fanta bi poslala v šolo, da se dekletoma opraviči, na izlet pa ga zagotovo ne bi pustila.

Opravičevanju sicer nisem najbolj naklonjena, ker le opravičilo brez spremenjenega vedenja ne pomeni ničesar, razen da je prizadet ponos.

Dopuščam, da bi bilo opravičilo za koga zadostna šola, da bi se svojega vedenja za zmeraj sramoval in česa podobnega ne bi nikoli več ponovil.

A v tem primeru dvomim, da bi bilo tako.

Če starši niso uvideli, da je bilo dejanje teh dveh fantov najmanj nedostojno in da v takem primeru ne bi smeli ščititi svojih otrok, ker s tem razvrednotijo pomen dejanja, se fanta ne bosta spremenila. Naslednjič bosta morda zagrozila že sama: Ali ne veste, kdo so moji starši?

Verjetno ravnatelj Merc res ni kaj dosti premišljal pred izrekom kazni. Bil je jezen, besen. Ravnal je impulzivno. Ni razmišljal, kaj ga lahko doleti. Je pa vedel, da znajo starši nerazumno ščititi svoje otroke, se sklicevati na njihove pravice, glede drže ljudi z zavoda za šolstvo in z ministrstva pa si tudi ni mogel delati utvar, saj kar poskočijo, ko starši zagrozijo.

Kaj prestrašeni birokrati s tem sporočajo prihodnjim izgrednikom in njihovim staršem?

Da imajo pravice.

Da, ravnatelj Merc je zagotovo vedel, da birokrati ne bodo na njegovi strani. A si je vzel pravico soditi po zdravi pameti in ne po paragrafih. Ni ga bilo strah.

Deloval je samostojno, pogumno, kot se mu je zdelo prav, ne da bi razmišljal o posledicah zase. Zaščitil je dekleti.

Bravo, profesor Dušan Merc!

Zadnja novica

Tožilstvo je 7. 12. 2018 umaknilo obtožni predlog proti Dušanu Mercu. Po proučitvi ravnateljevega zagovora pred sodiščem in listinske dokumentacije iz spisa je ocenilo, da Mercu ni moč očitati, da je bila zaradi njegovega ravnanja učencema povzročena hujša kršitev njunih pravic, saj jima ni bila kršena ustavna pravica do izobrazbe in šolanja.

***

Tereza Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.