Časoris
OŠ Dravlje. Foto: Sonja Merljak/Časoris
OŠ Dravlje. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Svobodno poučevanje, moč učiteljem

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se v tokratnem zapisu osredotočajo na svetovni dan učiteljev in novelo zakona o vrtcih ter vas vabijo, da ne spregledate razpisa za nakup računalniške opreme.

Svetovni dan učiteljev

5. oktober je svetovni dan učiteljev. V Sloveniji ga bomo letos praznovali že štiriindvajsetič.

Na ta dan leta 1966 sta na medvladni konferenci v Parizu podpisali Mednarodna organizacija dela in Unesco dokument Priporočila o položaju učiteljev.

Letos je poseben poudarek namenjen institucionalni avtonomiji višjih in visokih šol ter akademski svobodi. Geslo letošnjega svetovnega dneva učiteljev je »Svobodno poučevanje, moč učiteljem«.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport s spremembo zakonodaje in različnimi drugimi ukrepi sledimo zagotavljanju večje avtonomije na področju izobraževanja.

Na predvečer svetovnega dneva učiteljev bomo v Ljubljani pripravili 51. podelitev državnih nagrad na področju šolstva. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez. Udeležence prireditve ter nagrajenke in nagrajence bo nagovorila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Sprejeta novela Zakona o vrtcih

Poslanke in poslanci so zadnje dni septembra sprejeli novelo Zakona o vrtcih. Ta državljankam in državljanom prinaša nekatere ugodnosti. Med drugim brezplačne krajše programe za predšolske otroke, izboljšanje dostopnosti staršev do vrtčevskih programov, poenostavljen postopek za znižano plačilo vrtca, predlagana novela pa med drugim daje tudi več avtonomije občinam pri določitvi roka za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama. Novela predvideva, da subvencija staršem pripada z dnem vključitve otroka v vrtec.

Za otroke, ki iz različnih razlogov niso vključeni v vrtec, bo po novem omogočeno brezplačno obiskovanje krajših programov v obsegu 240 ur letno. Poleg tega bo omogočeno organiziranje oddelkov javnega vrtca pri visokošolskih zavodih, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje, pa tudi organiziranje enote ali oddelka javnega vrtca v prostorih gospodarske družbe. Ta novost prinaša izboljšanje dostopnosti staršev do programov vrtca.

Novela sledi sodobnim konceptom na področju predšolske vzgoje in predvideva preimenovanje strokovnega delavca, sedanjega pomočnika vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok – pomočnika vzgojitelja.

Poenostavljen bo postopek za znižano plačilo vrtca, predlagana novela pa med drugim daje tudi več avtonomije občinam pri določitvi roka za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama.

Novela predvideva, da subvencija staršem pripada z dnem vključitve otroka v vrtec, če jim pravica do znižanega plačila vrtca v skladu z novo odločbo pristojnega centra za socialno delo pripada najpozneje 60 dni po dnevu vključitve otroka v vrtec.

Na ta način se bo staršem pravica do subvencije vrtca, ki jim pripada v skladu z Zakonom o vrtcih, lahko priznavala ves čas vključitve otroka v vrtec, četudi bodo vlogo oddali z enomesečno zamudo.

Ne spreglejte javnega razpisa Arnes

Na spletni strani Akademske mreže Arnes  je objavljen Javni razpis za sofinanciranje dejavnosti »izgradnja brezžičnih omrežij« in dejavnosti »nakup IKT opreme« v okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Namen javnega razpisa je omogočiti večjo uporabo IKT opreme in zagotoviti dostop do interneta z vzpostavitvijo brezžičnih omrežij v vzgojno-izobraževalnih zavodih z namenom omogočanja kvalitetnejšega in izboljšanega vzgojno-izobraževalnega procesa. Na razpis se lahko prijavijo osnovne šole, srednje šole, zavodi za otroke s posebnimi potrebami oz. vzgojno-izobraževalni zavodi, ki so navedeni v seznamu vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Ciljne skupine razpisa so učenci in dijaki ter učitelji. Končni cilj informatizacije vzgojno-izobraževalnih zavodov je, da bi z uporabo IKT opreme, povezane v vzpostavljeno brezžično omrežje in namenjene izvajanju učnega procesa s kakovostnimi e-storitvami in e-vsebinami, zagotovili učencem in dijakom izboljšane kompetence, boljše dosežke ter večjo usposobljenost, ki so ključni elementi za uspešnejše gospodarstvo in družbo. Izgradnja brezžičnih omrežij bo potekala v letih 2018, 2019 in 2020.

Rok za prejem vlog za dodelitev sredstev je 22. 10. 2017.

Vlagamo v opremljanje z računalniki

Vrtcem, osnovnim, srednjim in višjim šolam, zavodom za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenim šolam in dijaškim domovom, skupno 710 vzgojno-izobraževalnim zavodom, smo v mandatu te vlade dobavili 2.265 osebnih računalnikov, 1303 prenosnih računalnikov in 113 projektorjev.

Z optičnimi povezavami s hitrostjo 1GB/s smo v enotno omrežje Arnes povezali 755 zavodov s področja izobraževanja in raziskovanja.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.