Časoris
Hygge. Vir: Pixabay
Hygge. Vir: Pixabay

Svečke, kakav in hygge za prijeten Božič

Prižgala sem svečke in skuhala kakav. Tistega boljšega, s ščepcem čilija. Pokrila sem se s toplo odejo in se predala – ne brezdelju, ampak pisanju te kolumne. V sproščenem, hygge vzdušju.

Na Facebooku sem nedavno pod fotografijo svečk v pisarni prebrala komentar: hygge pisarna, mar ni to oksimoron? Bistroumni nesmisel, torej? Ne, kajti hygge – besedo Danci izgovorijo hüge – je način življenja, sinonim za vse, kar ponuja toplino in udobje.

V izvirniku je to norveška beseda za dobro počutje. Posvojili so jo tudi Danci in zdaj so tako srečni, da imajo celo inštitut za raziskovanje sreče.

Decembra je pravi čas za ustvarjanje občutka hygge tudi pri nas. Potrebujemo ga, če želimo kot družba vsaj za hip nehati tarnati.

Knjiga o Hygge. Vir: OECD/Flickr
Knjiga o Hygge. Vir: OECD/Flickr

Skandinavci znajo ceniti majhne, hygge stvari v življenju, ker so za velike in pomembne že poskrbeli, pravi Meik Wiking, direktor omenjenega inštituta za srečo. To so brezplačen izobraževalni sistem, socialna varnost, javno zdravstvo, učinkovita infrastruktura, plačan porodniški dopust in mesec dni plačanega dopusta na leto.

»Ker vse to imamo, lahko razlikujemo med bogastvom in dobrim počutjem. Ko so osnovne potrebe enkrat zagotovljene, več denarja ne prinaša nujno večjega zadovoljstva. Prav zato se Danci osredotočajo na tiste stvari, zaradi katerih je življenje prijetnejše, boljše,« je dejal v enem od intervjujev.

Slovencem od naštetega manjka samo učinkovitejša infrastruktura, vse drugo imamo. Zatorej – priznajmo si že enkrat, da so naše šole dobre; da lahko tako rekoč vsak pride do zdravnika; da dihamo čist zrak in da lahko pijemo čisto vodo tudi iz pipe.

Prižgimo si še svečko, pripravimo si skodelico kakava in se končno predajmo drobnim radostim življenja.

Vesel Božič in prijetne praznike želimo!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.