fbpx
Časoris
Strpnost v šoli: o tem je dr. Jernej Pikalo govoril s kolegi v Bruslju. Vir: Mizš
Strpnost v šoli: o tem je dr. Jernej Pikalo govoril s kolegi v Bruslju. Vir: Mizš

Strpnost in sobivanje tudi v šolah

Jesenska srečanja z ravnateljicami in ravnatelji

Oktobra in novembra se vsako leto v organizaciji Šole za ravnatelje odvijajo srečanja ravnateljic in ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki se jih udeležuje tudi vodstvo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Zadnje takšno srečanje je bilo 19. in 20. novembra, ko sta se minister dr. Jernej Pikalo in državna sekretarka Martina Vuk srečala z ravnateljicami in ravnatelji srednjih šol.

Minister dr. Pikalo je ob tej priložnosti napovedal, da bo ministrstvo prihodnje leto v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo zasnovalo prenovljen sistem kariernega razvoja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Ker se izteka veljavnost Beli knjigi v vzgoji in izobraževanju, je minister ravnateljice in ravnatelje seznanil, da je v načrtih nov strateški dokument. Oblikovan bo na podlagi široke strokovne razprave o družbeni vlogi izobraževanja do leta 2030.

V zvezi z novo ureditvijo delovnega časa učiteljev, ki sproža precej vprašanj, je minister izrazil skrb, da »smo ubili akademskost v učiteljskem poklicu, ker preštevamo ure, namesto da bi se ukvarjali z doseganjem učnih ciljev in zagotavljanjem pedagoške avtonomije«. Glede pravilnikov na področju srednjega šolstva pa je zagotovil, da jih bo ministrstvo »prevetrilo in popravilo na način, da bodo življenjski«.

Izobraževalni sistem mora spodbujati mirno sobivanje in toleranco

Minister dr. Pikalo se je v ponedeljek, 26. novembra, v Bruslju udeležil Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport. Na področju izobraževanja je podprl načrte Evropske komisije, da podvoji višino sredstev za program Erasmus+ ter da se v mednarodno mobilnost vključi tudi srednješolsko izobraževanje.

»Oblikovanje skupnega izobraževalnega prostora je v korist vsem državljankam in državljanom EU. Pozivamo, da se v okviru skupnega prostora iščejo in razvijajo tehnološke in družbene rešitve na področju izobraževanja, ki naj dodatno krepijo mobilnost tistih, ki se izobražujejo. Izjemnega pomena je skupno izobraževanje o vrednotah in vsebinah EU. Številna področja so nam skupna in na njih je potrebno graditi,« je poudaril minister dr. Jernej Pikalo.

V razpravi o preprečevanju antisemitizma je opozoril na tanko mejo med svobodo govora in sovražnim govorom ter izpostavil ključno vlogo izobraževalnega sistema pri preprečevanju širjenja sovraštva. »Med svobodo govora in sovražnim govorom je le tanka meja. Holokavst nam, kot lekcija zgodovine za prihodnost, kaže, kam lahko pripeljeta sovražni govor in ekstremni nacionalizem. Ključno vlogo pri preprečevanju sovraštva ima izobraževalni sistem, ki mora spodbujati mirno sobivanje in toleranco,« je med drugim še izpostavil minister dr. Jernej Pikalo.

Parafiran sporazum s SVIZ

Vlada je 21. novembra s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in dvema zdravstvenima sindikatoma parafirala sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi se izboljšuje položaj zaposlenih.

Minister dr. Jernej Pikalo je pozdravil parafiranje stavkovnega sporazuma. Po podpisu sporazuma pa bo po njegovih besedah čas, da se posvetimo krepitvi kakovosti slovenskega javnega šolstva.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa