Časoris
Veselje ob prazniku. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Srečno in zdravo!

December. Mesec voščil z najboljšimi željami za prihajajoče leto.

Srečno!

Decembrska beseda. Kaj pravzaprav pomeni to, da naj bo novo leto srečno? Tako nedoločljiva beseda je in tako izmuzljiva. Srečni smo v pričakovanju nečesa. Ko pričakovano pride, sreča hitro izpuhti, mine. Kot da je sreča rezervirana le za trenutke. Izrekamo pa jo za vse leto.

Želja, naj bo prihajajoče leto zdravo, je veliko bolj oprijemljiva. Zdravje. Vemo, kaj beseda pomeni. Če ne drugega odsotnost bolezni.

Pri zdravju vse prepogosto mislimo le na telesno zdravje. A je duševno zdravje enako pomembno. Duša tudi boli. Pa še kako.

Kako bo z zdravjem Slovencev v naslednjem letu in še po tem, je veliko vprašanje. Imeti bomo morali srečo, da se naš osebni zdravnik/zdravnica ne bo upokojil ali zapustil naše ambulante. Ta sreča je pravzaprav zelo konkretna.

In imeti bomo morali srečo, da ne zbolimo, da ohranimo zdravje ali da ga ponovno pridobimo.

Za svoje zdravje bomo morali v prvi vrsti poskrbeti sami. Tako kaže. Ga varovati, telesa in duše tudi sami zdraviti. Pa imamo dovolj znanja?

Enkrat sredi iztekajočega se leta sem se navdušila nad pobudo zdravnikov, ki je pozneje nisem več zasledila, naj bi v šolah uvedli več zdravstvene vzgoje in izobraževanja za zdravje.

Sama pri sebi sem sklepala, da pobuda vsebuje tako preventivni del kot tudi izobraževanje v smislu, kaj storiti, ko zbolimo. Kako si lahko sami pomagamo? Kdaj recimo na boleče mesto položiti hladen in kdaj topel obkladek? Kdaj je kašelj suh ali moker? Kako opazovati svoje telo, počutje, da bi ga znali zdravniku čim natančneje in verodostojno opisati. Kaj lahko naredimo za svoje zdravje v mladih letih, da preprečimo obolenje v zrelih ali poznih letih?

Vem, da mladi težko razmišljajo o nečem tako oddaljenem. Pa vendar morajo vedeti, kakšne pasti jim nastavlja moda, kako grozne so lahko bolezni, ki bi jih z bolj zdravim življenjem lahko preprečili. S čim vsem je na primer povezano zdravje zob. Zdravi in negovani zobje niso pomembni zgolj zaradi videza.

Pred kratkim sem prebirala povzetek zgodovine britanskih kraljev. Od devetega stoletja pa do smrti kraljice Elizabete II. Bila sem zgrožena, kako malo védenja mi je ostalo od »piflanja« zgodovine. In to brez posebne škode. Če bi poučevanju prve pomoči in osnovam zdravstvene vzgoje dodali nekaj več védenja o skrbi za zdravje, o boleznih in zdravljenju, bi poleg zgodovine britanske monarhije mirne duše lahko pogrešala tudi francosko in nemško in nekaj habsburške monarhije prav tako.  

Za leto 2023 vam želim predvsem zdravje. Seštevajte drobne radosti in majhne uspehe, bodite zadovoljni sami s seboj in z drugimi okrog vas. Sreča je v malih stvareh. V trenutkih.

Tereza Žerdin
Podprite Časoris - poljubno

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.