Časoris
Andrew Tate ponuja začrtano pot, kako obogateti in kako pri tem izrabiti in nadvladati tiste, ki naj bi pri tem ovirali – ženske. Vir: Profimedia
Andrew Tate ponuja začrtano pot, kako obogateti in kako pri tem izrabiti in nadvladati tiste, ki naj bi jih pri tem ovirali – ženske. Vir: Profimedia

Sovraštvo povezuje – to spletni vplivneži dobro vedo

V zadnjem času se mi pogosto prikaže ime Andrew Tate, za katerega pred decembrom še nisem slišala.

Zdaj vidim, da je postal razvpit že konec lanskega poletja, ko so mu družbena omrežja začela zapirati vrata. Vzrok za to so bile njegove ekstremne objave. To še zdaleč ni bila edina ekstremna novica poletja, zato mi je to kar nekako ušlo.

V zadnjih tednih pa se vanj zaletim, kamorkoli pogledam. Ves čas je prisoten v medijih:

  • zaradi spora z Greto Thunberg;
  • zato, ker ga je zaradi suma trgovine z ljudmi, posilstva in organiziranja kriminalne združbe aretirala romunska policija;
  • ker so njegovi sledilci prepričani, da je žrtev zarote;
  • ker se v medijih pojavljajo zaskrbljeni starši njegovih oboževalcev;
  • ali zato, ker strokovnjaki opozarjajo na možnost razvoja novega – tokrat mizoginega – terorizma.

Poleg tega se tudi na nas z vprašanji obračajo zaskrbljeni starši, ki opažajo, da ima Tate močan vpliv na naše najstnike.

To se je med drugim zgodilo zaradi njegovega lanskega obiska v Sloveniji, kjer so lahko fantje v živo občudovali enega izmed njegovih prestižnih avtomobilov.

Bogastvo in prestiž pač vlečeta; še zlasti, ko ti povzpetnik obljublja bogastvo, če le slediš njegovemu zgledu.

Kdo je Tate, kako je postal tako vpliven in zakaj je ta vpliv tako problematičen?

Je bogataš, bivši kikbokser, bil je zvezdnik resničnostnega šova, iz katerega so ga vrgli, ko so v javnost prišli posnetki njegovega fizičnega napada na žensko.

Njegova popularnost med odraščajočimi fanti temelji na ekstremno žaljivem in poniževalnem odnosu do žensk in na obljubah, da bodo tudi njegovi privrženci obogateli, tako kot je obogatel on. Oboževalci so mu nadeli naziv King of Toxic Masculinity oziroma kralj strupene moškosti.

Vpleten je bil že v marsikaj, konec koncev ravnokar sedi v romunskem priporu, a tu bi predvsem izpostavila njegovo Hustlerjevo univerzo, plačljivo platformo, ki uporabnikom ponuja izobraževanja o hitrem zaslužku in zmenkih.

Kako se širijo njegova sporočila?

Platforma ima globalen vpliv na najstnike in na mlade moške. Poleg tega je sledilcem do lanskega poletja omogočala, da so služili s provizijami ob pridobivanju novih članov.

S tem so posnetki postali viralni. V njih je trdil, da so ženske moška lastnina; da so si žrtve posilstva same krive za to, da so bile posiljene. Prav tako je govoril o pretepanju in davljenju žensk, o uničevanju njihovih stvari in o tem, da jih je treba držati za zaprtimi vrati.

Spletno sovraštvo. Foto: Photodynamx/Dreamstime
Foto: Photodynamx/Dreamstime

V enem je na primer razložil, kako bi ravnal z žensko, ki bi ga obtožila varanja: »Udarec z mačeto, bum v obraz in jo zagrabiš za vrat. Utihni prasica!«

V intervjuju s somišljenikom na YouTubu je dejal, da je »popoln mizogin«, in dodal: »Sem realist, in ko si realist, si seksist. Nikakor ne moreš biti zakoreninjen v resničnosti in ne biti seksističen.«

V istem videu je ženske opisal kot »lene po naravi« in dejal, da »neodvisne ženske ne obstajajo«.

Kako spodbuja sledilce?

Sledilci so bili spodbujeni k sistematičnemu širjenju učiteljevega sporočila. V ta namen so imeli pripravljena jasna navodila. Eno navodilo za člane je bilo, da je spodbujanje »komentarjev in polemik« ključ do uspeha na TikToku.

Pisalo je še: »V idealnem primeru si želite mešanico iz 60-70 % oboževalcev in 40-30 % sovražnikov. Hočete prepire, hočete vojno.«

Piramidna shema. Foto: Dmitrii Melnikov/Dreamstime
Foto: Dmitrii Melnikov/Dreamstime

Ponudnik, prek katerega so potekala izplačila za pridobivanje novih članov platforme, je konec avgusta to poslovanje blokiral. Ocenil je, da gre pri tem nedvomno za klasično piramidno shemo, pri kateri se sredstva z dna piramide pretakajo na vrh. A duh je pred tem že ušel iz steklenice.

Zakaj je Tate s svojim sovraštvom do žensk tako privlačen za mlade moške?

Rad govori o svojih težkih dneh in o tem, kako se je povzpel do slave in bogastva. Rad razlaga, da je to dosegljivo vsem, a le s pravim načinom razmišljanja. Ponuja začrtano pot, kako obogateti in kako pri tem izrabiti in nadvladati tiste, ki da te pri tem ovirajo – ženske.

Nasilje nad ženskami, šovinizem, mizoginija. Foto: MinervaStudio/Dreamstime
Foto: MinervaStudio/Dreamstime

Ponuja jim predvsem pravega sovražnika in jih s tem povezuje v globalno skupnost enako mislečih. To pa je skupnost, ki vleče – oziroma kot bi rekel naš znani penolog Dragan Petrovec: »Sovraštvo je najbolj povezovalno čustvo in ne ljubezen.«

Kako se nanj odzivajo družbena omrežja?

Tatu so lani zaradi sovražnih izjav na vseh največjih družbenih omrežjih zaprli račune. Do nedavnega je bil blokiran tudi na Twitterju. Ob prihodu novega lastnika (pričakovano) je bil njegov račun znova aktiviran. Ko so se mediji ob njegovi aretaciji obrnili na Twitter, se ta ni odzval na prošnje za komentar.

Trenutno je v priporu. A če ga obsodijo, to ne bo zmanjšalo njegovega vpliva na negotove mladostnike.

Ponuja jim namreč jasne odgovore na njihova vprašanja o tem, kako se znajti v tem spreminjajočem se svetu in po kom se zgledovati. Predvsem pa jim ponuja zelo enostaven odgovor na večno vprašanje: »Kdo je kriv za vse moje težave?«

Mladostništvo je bilo vedno težavno obdobje. Še težje je v času velikih sprememb in negotove prihodnosti. Pogovarjajmo se z mladimi, ponudimo jim svoje odgovore na velika vprašanja.

Tudi naši najstniki iščejo hitre in enostavne odgovore; in ko jih najdejo na spletu, jih bomo morda težko prepričali, da so napačni.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.