Časoris
Čas pandemije nam je postavil še dodatne izzive, saj se je med korono otroška izpostavljenost zaslonom še povečala. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Ko sem pred letom in pol prebrala članek o tem, da pediatri opozarjajo na problematično uporabo zaslonske tehnologije pri otrocih, sem se kot sodelavka projekta Safe.si obrnila na njihovo združenje s predlogom, da bi lahko sodelovali pri ozaveščanju javnosti.

Nisem si predstavljala, kako zelo poglobljeno in široko bo naše sodelovanje.

Začelo se je z nekaj manjšimi skupnimi aktivnostmi in sodelovanji na konferencah, potem pa sem se odzvala še vabilu, da sodelujem tudi pri pripravi smernic za pediatre. Te smernice naj bi bile povsem kratke in zgoščene, pripravili naj bi jih lansko pomlad. Korona pa je seveda vse naše plane postavila na glavo.

Ko smo se v začetku lanske jeseni ponovno slišali, je bila pediatrinja, ki je prevzela koordinacijo široko zastavljene delovne skupine, hudo na trnih, saj je že pred izbruhom pandemije drugim pediatrom obljubila, da bodo smernice pripravljene najkasneje do njihove letne konference; mi pa nismo še niti začeli.

Septembra smo torej zastavili s polno paro. Redno smo »zoomali« in poskusili med našimi Zoom sestanki opraviti vse zadolžitve, ki smo si jih zadali. Brali smo, raziskovali, iskali nove kontakte strokovnjakov, ki bi nam lahko pomagali pri dodatni osvetlitvi konkretnih pojavov, iskali aktualne raziskave, poskušali oblikovati zgoščene razlage pojavov s svojih področij …

Načrt je bil jasen. Imamo dobrih šest tednov časa za intenzivno delo, rezultat našega dela pa bodo kratke in jasne smernice, ki bodo pokrile vse pereče probleme, vezane na to tematiko.

Za cilj smo si zadali, da bomo vsebine poskusili strniti na tri, morda štiri strani in temu dodati še seznam literature, v kateri bodo lahko strokovnjaki, ki bodo brali naše smernice, našli vsa dodatna pojasnila. Te smernice bodo predstavljene na letni konferenci pediatrov in objavljene v strokovni reviji.

Ko pa smo se zakopali v delo, smo ugotovili, da je to, kar želimo obdelati in predstaviti, veliko širše, kot si je kdorkoli izmed nas predstavljal. Vedno znova smo ugotavljali, da moramo raziskati še več in poiskati še koga, ki nam bo bolje osvetlil določeno tematiko. Počasi smo si morali priznati, da bomo v teh prvih šestih tednih postavili le osnovno ogrodje, na katero bomo kasneje dodajali podrobnejše vsebine.

Otroci so ves čas pred zasloni. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Poleg tega pa nam je čas pandemije postavil še dodatne izzive, saj se je med korono otroška izpostavljenost zaslonom še povečala. Tako majhni kot večji otroci so bili še več doma za računalniki in drugimi zasloni in starši so se še težje spopadali s problemom pretirane uporabe zaslonov.

Če skrajšam dolgo zgodbo, ki je sledila: Do konference nam je uspelo postaviti trdno vsebinsko ogrodje, ki je bilo predstavljeno pediatrom. Ta ponedeljek je potekala novinarska konferenca s predstavitvijo smernic, ki so se je mediji udeležili v velikem številu. Klasične in družbene spletne medije zdaj polnijo tematski članki.

Smernice so sveže natisnjene in niso le tristranski dokument, ampak lepo oblikovana knjižica z 58 stranmi.

Vzporedno s tem je bila pripravljena in natisnjena tudi zloženka za starše, ki kratko povzema ključna sporočila smernic. Smernice so dobile izredno široko strokovno podporo in podporo vseh relevantnih institucij. Vsi sodelujoči v strokovni skupini, ki je to pripravila, pa smo tudi polni idej za naslednje korake in aktivnosti.

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Kaj je torej sporočilo tega zapisa?

Prvo sporočilo je vsekakor, da si oglejte smernice in zloženko za starše in njihova sporočila poskusite čim bolje prestaviti v realno življenje.  

Drugo sporočilo pa je, da je celo v situaciji izrednih razmer možno zbrati večjo skupino ljudi, ki kljub temu, da so vsi zelo obremenjeni, skozi dolge mesece posvečajo ure in ure svojega časa za skupni cilj. In ta cilj ni materialne narave, ta cilj je dobrobit skupnosti. Meni se to zdi zelo spodbudno in pozitivno sporočilo.

Sama sem bila res počaščena in ponosna, da sem lahko prispevala k delu skupine, ki je s takim zagonom, pozitivno energijo in strokovnostjo ter širino znanj pripravila smernice. Te bodo strokovna podlaga, ki bo omogočila strokovnjakom z različnih področij, da lažje pomagajo staršem pri zdravi vzgoji otrok.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.