Časoris
Dr. Mateja Sedmak. Vir: Posnetek zaslona
Dr. Mateja Sedmak. Vir: Posnetek zaslona

Slovenija ni in ne more biti otoček, ki nima stika z drugimi kulturami

Kultura v najširšem pomenu besede pomeni način življenja skupine ljudi.

»To seveda vključuje materialno in nematerialno kulturo. V multikulturnosti ponavadi mislimo na vidno kulturo, na običaje, način prehranjevanja, tudi nekatere zelo vidne vrednote, tudi na vero in podobno,« o kulturi v multikulturnosti razmišlja dr. Mateja Sedmak, doktorica socioloških znanosti ter znanstvena svetnica in vodja Inštituta za družboslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Po njenih besedah je povsem nerealno pričakovati, da bodo tisti, ki pridejo k nam, povsem sprejeli našo kulturo, se spremenili, obenem pa bomo mi ostali enaki in nespremenjeni.

»Drugo kulturo moramo sprejeti kot enako svoji. Ne gre za večvrednost ali manjvrednost kultur, za podrejenost ali nadrejenost, ampak za to, da so drugi enaki kot mi, imajo enake pravice, vendar so drugačni.«

Pričakovati, da bomo v globalnem svetu ostali nedotaknjeni, da bo Slovenija izoliran otoček Slovencev, ki nima stika z drugimi kulturami, je, kot pravi, precej nerealistično.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.