Časoris
Uporaba mobitela. Foto: Pixabay
V ZDA trenutno dvigajo prah aplikacije za beleženje menstrualnega cikla, zaradi katerih bi lahko njene uporabnice pristale v zaporu. Vir: Pixabay

Aplikacije – vohuni v našem telefonu

Pametne telefone uporabljamo skorajda vsi. Na njih imamo kupe aplikacij, ki so bile tam že od začetka ali pa smo si jih naložili sami.

Večina aplikacij je brezplačnih ali bolje rečeno – brezplačniških. Ne plačujemo jih z denarjem. Plačujemo jih s tem, da jim s podanim soglasjem dopuščamo vdor v našo zasebnost.

V ZDA trenutno dvigajo prah brezplačniške aplikacije za beleženje menstrualnega cikla, zaradi katerih bi lahko njene uporabnice celo pristale v zaporu. Zato so jih mnoge ženske izbrisale s svojih telefonov.

Vodijo namreč zelo natančne podatke o menstrualnem ciklu in ovulaciji uporabnic, kar lahko – združeno z drugimi podatki, kot je na primer odstopanje od dnevne potovalne rutine – prikaže, da je določena oseba opravila splav, ki pa je zdaj postal kazniv. Ker so spontani splavi v prvem trimesečju nosečnosti izredno pogosti, bi se lahko s to obtožbo srečale celo ženske, ki si otroka želijo, a ne morejo donositi.

V ZDA so ustavni sodniki nedavno sprejeli zelo odmevno razsodbo, po kateri bi lahko v kar 23 zveznih državah splav postal nezakonit.

Uporabnice te aplikacije so že prej imele pomisleke o zasebnosti, ker so za namene oglaševanja njihove podatke posredovali podjetjem, kot so Facebook, Google ali Amazon.

Preiskovalni članek Wall Street Journala je tako za eno izmed teh aplikacij dokazal, da je obveščala Facebook, kdaj ima uporabnica menstruacijo ali če namerava zanositi. Kljub trdnim dokazom so lastniki aplikacije to početje vztrajno zanikali.

Zdaj so se ti pomisleki seveda močno okrepili, saj bi lahko uporaba teh aplikacij uporabnice peljala v zapor. Za nekatere ženske morda celo pot v drugo državo ne bo rešitev, da bi se temu izognile.

Na kaj pomislite, ko to berete?

  1. Pa saj se to dogaja v ZDA; to je na drugem koncu sveta in se me ne tiče!
  2. Ne uporabljam aplikacij za beleženje menstruacije, torej sem varna!
  3. Jaz sem moški in se me to ne tiče, jaz nič takega ne delim.
  4. Ups! Mogoče bi bilo dobro pogledati, katere aplikacije imam na telefonu in s čim sem se strinjal/a ob njihovem vklopu.

Vsi že veste, da je pravilni odgovor četrti!

V Evropi imamo srečo, da nas zakonodaja do določene mere varuje pred tako hudimi posegi države v našo zasebnost.

A tu ne gre le za državo.

Vse naše navade in razvade, kot so način prehranjevanja in (ne)gibanja, kajenje in alkohol ali tvegana vožnja, so lahko zelo zanimive za na primer zavarovalnico, ki nam določa višino zavarovalne premije, ali za banko, pri kateri zaprosimo za posojilo.

Na to opozorimo tudi naše otroke in mladostnike. Uporabljajo zelo veliko aplikacij. Tudi njih zelo privlači to, da jih ni treba plačati. In običajno prav nič ne razmišljajo o tem, kaj vse si namestijo na svoj telefon.

Maja Vreča

Aplikacije, ki jih uporabljamo, beležijo zelo veliko informacij o našem življenju. Zvečine se tega ne zavedamo, saj nas na to ne opozarjajo. Ni jim treba, saj smo se ob vklopu strinjali s pogoji uporabe.

Kaj lahko naredimo?

Vzemimo si čas in se poučimo o osnovah varovanja zasebnosti v virtualnem svetu.

Dobro je občasno počistiti telefon in odstraniti aplikacije, ki vohunijo za nami, pa jih sploh ne uporabljamo. Nove pa naložimo premišljeno.

Za občutek o naši spletni prozornosti lahko tudi preverimo, kaj Google ve o nas.

Razmislimo, zakaj uporabljamo aplikacije. Zato, ker nam res pridejo prav, ali le zato, ker so nam bile ponujene in jih pač nismo zavrnili – ker so itak zastonj?

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.