fbpx
Časoris
Mladi in identiteta. Vir: Pixabay
Mladi in identiteta. Vir: Pixabay

S premišljenimi koraki do še boljšega šolstva

S premišljenimi spremembami še izboljšati obstoječe

Sredi septembra je Slovenija dobila novo vlado.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport znova vodi dr. Jernej Pikalo, doktor političnih znanosti, ki je bil minister že v letih 2013 in 2014. Ministrova akademska pot na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je zaznamovana z raziskovanjem in sodelovanjem pri številnih državnih in mednarodnih projektih s področja raznovrstnih politoloških vsebin.

Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da je slovenski izobraževalni sistem dober in mednarodno primerljiv, je ob predstavitvi za položaj ministra v državnem zboru dejal dr. Jernej Pikalo. Za to gre zasluga vsem, ki so zaposleni v njem, je dodal in napovedal: »Sistem zato ne potrebuje revolucionarnih sprememb, pač pa evolucijske. Premišljene, kakovostne in storjene v sodelovanju z deležniki. Spremembe je treba uvajati počasi, z razmislekom, z enim samim ciljem: še izboljšati obstoječe, ki je dobro.«

Ministrova najožja sodelavca na ministrstvu sta državna sekretarka Martina Vuk in državni sekretar dr. Jernej Štromajer.

Martina Vuk je univerzitetna diplomirana pravnica. Takoj po diplomi se je zaposlila na tedanjem Ministrstvu za izobraževanje in šport, v Sektorju za izobraževanje odraslih, kasneje pa se je zaposlila na Ministrstvu za javno upravo, kjer je sodelovala pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Zadnja štiri leta in pol je bila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dr. Jernej Štromajer je na Fakulteti za družbene vede diplomiral iz politologije, magistriral iz svetovnih študij, v času doktorskega študija pa je v okviru programa Fulbright deloval kot gostujoči raziskovalec na Univerzi Wisconsin-Madison v ZDA. Je nekdanji predsednik ljubljanske študentske organizacije, namestnik predsednika Študentske organizacije Slovenije in nekdanji član Sveta Vlade RS za mladino in Sveta Vlade RS za študentska vprašanja.

Podelitev nagrad na področju šolstva na predvečer Svetovnega dneva učiteljev

Minister dr. Jernej Pikalo bo na predvečer Svetovnega dneva učiteljev slavnostni govornik na podelitvi nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2018.

Enajst nagrajenk in nagrajencev jih bo prejelo za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja ter za življenjsko delo na tem področju.

Nagrade se podeljujejo že od leta 1966. Takrat so se imenovale Žagarjeve nagrade, od leta 1994 pa jih poznamo pod sedanjim imenom. Letošnja podelitev bo v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

Konferenca Mladi in identiteta

Zavod RS za šolstvo je na Brdu pri Kranju v petek, 28. septembra, pripravil aktualno konferenco Mladi in identiteta.

Z njo so želeli osvetliti identitetne probleme in stiske mladih, s katerimi se ti soočajo. Konferenca je bila namenjena učiteljicam in učiteljem družboslovnih, umetnostnih in humanističnih predmetov, ki so se povabilu na konferenco številčno dobro odzvali.

Udeležence je nagovorila državna sekretarka Martina Vuk, ki je med drugim dejala: »Področje izobraževanja družbi zagotavlja stalnost in stabilnost. Biti mora avtonomno, temeljiti mora na avtonomnih strokovnih odločitvah, vrniti pa mora tudi avtoriteto učitelju. Učitelj ni zgolj izvajalec državne politike, pač pa predvsem učitelj kreator znanja, ki ga prenaša na mlade rodove.«

Sodelovanje z vsemi deležniki pri sprejemanju odločitev je po besedah državne sekretarke Vukove tisto, kar bo temeljno vodilo v tem mandatu. Sistem namreč ne prenese enostranskih odločitev, pač pa terja dogovarjanje, pogovarjanje, soočenje mnenj.

Izpostavila je tudi, da se je vlada v koalicijski pogodbi zavezala, da bo področju vzgoje in izobraževanja namenila 6 odstotkov bruto družbenega proizvoda, zavedajoč se, da so naložbe v izobraževanje in znanost najboljši način razvoja vsake družbe.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
30°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa