Časoris
Ni mi všeč odvisnost od modnih trendov. Enoličnost. Podobnost. Vir: Unsplash
Ni mi všeč odvisnost od modnih trendov. Enoličnost. Podobnost. Vir: Unsplash

S čim pride občutek odraslosti?

Lasje potrebujejo leta, da zrastejo in potem, ko so že dolgi, potrebujejo ure za nego: za česanje, pranje, sušenje. Imeti dolge lase je pravzaprav kar zahtevno. Pa vendar imajo skoraj vse najstnice dolge lase.

Slovenski šolarji in šolarke ne nosijo uniform, a če bi lasje spadali k uniformi, bi lahko rekli, da so predvsem dekleta (pa tudi mlajše ženske) v glavo uniformirane, enolične.

Pred časom sem opazovala deklice in dekleta številčnega pevskega zbora. Nisem mogla verjeti, da je imela ena sama deklica kratke lase.

Imelo me je, da bi se pozanimala, kdo je ta pogumnica, ki si upa biti drugačna od svojih vrstnic. Rada bi ji čestitala, ji povedala, da mi je všeč, ker se razlikuje od drugih, ker ni pod modnim vplivom, ker ravna po svoji izbiri in svoji pameti.

Da ne bo pomote, nič nimam proti dolgim lasem, morda le to, da za nego in poletje niso najbolj praktični. Tudi všeč so mi.

Ni mi pa všeč odvisnost od modnih trendov. Enoličnost. Podobnost. Ko težko razločuješ en obraz od drugega. Ne vem, zakaj se mi vsiljuje primerjava s čredo ovac. Tudi te imajo dolgo dlako, dokler jih lastniki ne naženejo v ogrado in jih postrižejo. A razlika vendarle je. Dlako postrižejo tudi črnim ovcam.

Človeške »črne ovce«, da ne bo zvenelo slabšalno, jim recimo drugačni, samosvoji, neuniformirani, nepodredljivi modnim trendom …, si frizure izbirajo same ne glede na modo.

Posula se bom s pepelom. Tudi jaz sem imela kot otrok in mladostnica dolge lase. Bili so spleteni v kite. To je bila frizura za dekleta z močnimi lasmi. Kite mi je dolgo časa spletala mama. Ko se je zjutraj mudilo na vlak, sem z njimi opravila na hitro in komaj sem čakala na dovoljenje, da se smem ostriči, ker bi to pomenilo pet minut več spanja.

Ko je na sredi srednje šole končno prišel ta dan, se mi je zdelo, da sem odrasla, da smem delati kaj tudi po svoje. In nisem bila edina.

Razmišljam, kje je pri današnjih mladih tista prelomnica, ko začutijo, da so postali odrasli. Ko si upajo postriči po svoje lase, ko spnejo dolge lase na vrhu glave, ko jih spnejo v rep?

Tereza Žerdin

Tudi olimpijkam v Tokiu so pri teku ali plezanju opletali v rep speti dolgi lasje. Očitno se tudi odrasle športnice ravnajo po modnih trendih in sprememba frizure verjetno ni več prelomnica za prehod v odraslost.

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
9°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.