Časoris
Sporočilo, ki ga dobi otrok, je, da se divjanje splača, ker je divjanje nagrajeno. Vir: Unsplash
Sporočilo, ki ga dobi otrok, je, da se divjanje splača, ker je divjanje nagrajeno. Vir: Unsplash

Reklame in igre, ki naj to ne bi bile

Že dlje razmišljam o nekaterih televizijskih reklamah, v katerih otroke nagrajujejo za neprimerno vedenje.

V zadnjem času se je pojavila še ena, za moje pojme zelo neprimerna reklama. Otrok dedku vrže v obraz nekaj torti podobnega in oba, otrok in dedek, se ob tem očitno dobro zabavata.

Takšno oglaševanje se mi zdi z vidika vzgoje otrok neprimerno. Takšno vedenje je nespoštljivo in nikakor ni zabavno.

Otroci in slaščice. Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Drugo neprimerno reklamo spremljam že dolgo. Je reklama za slaščico. Ne vem, katero, pa tudi zanjo ne bi rada delala posredne reklame. Dva otroka se podita po hiši. Eden sedi na nekakšni odeji ali pregrinjalu, drugi ga vleče za sabo. Potem se deklica, ki je bila prej na odeji, vrže v naslanjač, pomoli vse štiri od sebe, kot da bi opravila ne vem kako težko delo, mama pa ji izroči slaščico.

Torej, ker se je otrok podil po stanovanju, spotoma brisal prah in uničeval odejo, je nagrajen. Sporočilo, ki ga dobi otrok, je, da se divjanje splača, ker je divjanje nagrajeno.

V zadnjih letih so se »razpasle« tudi posebne vrste praznovanja rojstnih dni. Starši so tisti, ki to praznovanje plačajo. Morda je tako praznovanje celo njihova zamisel, ali pa popustijo otroku, ki si tako praznovanje v družbi sošolcev ali prijateljev zaželi. Gre za nekakšno streljanje barv.

Paintball. Vir: Unsplash
Paintball. Vir: Unsplash

Paintball se menda imenuje. Za vse poskrbijo organizatorji, starši samo plačajo. Otroke oblečejo v zaščitna oblačila, potem pa z nekakšno puško usmerjajo vanje barvne kroglice, ki se na otroku raztreščijo in ga barvajo.

Četudi je naprava, ki strelja barve v človeka, le navidezna puška, se mi zdi skrajno neprimerno, da spodbujamo otroke ali mladež k temu, da napravo usmerijo proti človeku. Če že mora biti tudi taka igra, bi lahko napravo usmerili v platno. Morda bi nastala celo kaka umetnina. No, ja! Recimo.

Grozno se mi zdi, da odrasli, starši, dovolijo, spodbujajo, omogočijo otrokom, da nekaj, kar je podobno orožju, usmerijo proti svojemu prijatelju. Verjetno se večina pri tem celo zabava, morda ne čisto vsi. A ni nujno, da prijatelj ostane vedno prijatelj. Prijatelj se prijatelju kdaj pa kdaj tudi zameri. Barve se lahko zamenjajo s čim drugim. Odnosi se lahko hitro spremenijo. Kaj se bo takrat zgodilo, če bo orodje ali orožje uperjeno proti človeku?

Tereza Žerdin

Pa še to. Zakaj uničevati barve, ki bi jih lahko uporabili za kaj lepega ali koristnega? Očitno imamo vsega preveč.

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.