Časoris
Pouk na daljavo. VIr: Adobe Stock
Pouk na daljavo. Vir: Adobe Stock

Pouk na daljavo – kje najdem orodja, ideje in podporo?

Prejšnji teden sem v članku »Čez noč prehajamo na pouk na daljavo – kaj zdaj?« pisala o novih izzivih, ki jih srečujemo v teh izrednih razmerah.

Tokrat pa objavljam predvsem napotke, kako in kje lahko učitelji najdete orodja, informacije in podporo pri izobraževanju na daljavo. Te napotke bomo ves čas izrednih razmer dopolnjevali z aktualnimi vsebinami.

Kot sem že v prejšnjem članku omenila, boste največ koristnih informacij in povezav našli na novi vstopni strani slovenskega izobraževalnega portala SIO.si.

Za razmislek o možnostih, ki obstajajo, vam predlagamo, da si ogledate priporočila in  preverite, katera orodja in rešitve so vam na razpolago.

Zavod RS za šolstvo je za učitelje pripravil tudi strokovne usmeritve za izvedbo možnih oblik izobraževanja na daljavo. Objavljene so tudi strokovne usmeritve za preverjanje in ocenjevanje znanja v osnovnih in srednjih šolah ter usmeritve za šole s prilagojenimi programi.

Če boste pri tem morda potrebovali vsebinsko ali tehnično podporo, se lahko odločite za katerega izmed navedenih kanalov.

V tem trenutku so najbolj uporabljano orodje spletne učilnice. Za pomoč pri uporabi Arnesovih spletnih učilnic, ki potekajo na platformi Moodle, smo zaradi velikega povpraševanja v zadnjem mesecu izvedli kar dve ponovitvi odprtega spletnega tečaja (MOST) o uporabi tega orodja. Prijave v tečaj, ki ravnokar poteka, niso več mogoče. Povpraševanje po morebitnih dodatnih izvedbah pa se zbira preko elektronske pošte na naslov podpora(at)sio.si.

Ker elektronska pošta ne omogoča deljenja zelo velikih datotek, pridejo prav posebna orodja, ki so temu namenjena.

Študenti Pedagoške fakultete Univerze  v Ljubljani so, v sodelovanju z Arnesom, pripravili spletno učilnico s praktičnimi  video vodiči in navodili za uporabo teh spletnih učilnic.

Svoja predavanja lahko tudi posnamete in objavite – kot del pouka v spletnih učilnicah ali pa kot povsem samostojno orodje. Če se boste odločili za objavo svojih posnetkov na Arnesovem video portalu, boste vse potrebne napotke našli tu.

Zavod RS za šolstvo je pripravil tudi priporočila, kako uporabiti posnetke pri izobraževanju na daljavo.

Če se boste odločili, da pri svojem delu potrebujete videokonference, smo vam pripravili seznam videokonferenčnih orodij, ki so vam na voljo. Poleg naštetih pa je Arnes 6.4.2020 na svoje strežnike postavil tudi nov konferenčni sistem Arnes VID, ki temelji na odprtokodni rešitvi Jitsi.

Na voljo vam je tudi obsežen nabor e-gradiv.

V pomoč so vam lahko izobraževalne vsebine, ki jih za mlade pripravlja RTV Slovenija v oddaji Izodrom.

Gotovo vam bodo v pomoč tudi ideje vaših kolegov in drugih. Primeri dobrih novih praks se postopno zbirajo, trenutno se objavljajo kot novičke na portalu SIO.si, kasneje pa se bodo zbrali na enem mestu.

Navajam pa nekaj povezav in idej, ki bi vam bile lahko v pomoč ali inspiracijo.

Veliko zanimivih idej boste lahko našli na straneh projekta inovativna pedagogika 1:1 in na video portalu.

Mednarodna skupnost Learnit je pripravila seznam virov in praktičnih informacij, ki jih lahko uporabite za pripravo in izvedbo učenja na daljavo.

Kot ilustracijo bi izpostavila dve zanimivi vsebini s področja pouka geografije »Ustvari panoramsko podobo« in »Opis uporabe interaktivnega ključa za spoznavanje prsti«.

In še za konec – tudi učitelji ste le ljudje in ne pozabite, da morate misliti tudi nase. Ne pustite, da vas delo v teh izrednih razmerah prevzame do te mere, da bi pozabili na to. Psihologi so nam pripravili nekaj nasvetov kako v teh razmerah ohraniti notranje ravnovesje.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.