Časoris
Tudi v svetu kriptovalut je veliko prevar. Foto: Ded Mityay/Dreamstime
Tudi v svetu kriptovalut je veliko prevar. Foto: Ded Mityay/Dreamstime

Pasti kriptomanije

Kriptovalute so dolgo z nami. Pisali smo tako o njihovem negativnem vplivu na okolje kot tudi o njihovi privlačnosti za mlade; predvsem za tiste, ki so bolj nagnjeni k tveganim vedenjem.

Tokrat se bomo posvetili aktualnim pastem njihove naraščajoče popularnosti.

Slovenci smo v splošnem nezaupljivi do novosti, a vlaganja v kriptovalute so tudi pri nas počasi postala »normalizirana«. Že na vsakem vogalu nas nagovarjajo reklame, ki med vrsticami namigujejo, da smo »za časom«, če ne vlagamo vanje.

Slovenski SI-CERT (slovenski center za posredovanje pri internetnih incidentih) v okviru svojega projekta ozaveščanja Varni na internetu opozarja, da je velik porast zanimanja za investicije v kriptovalute pritegnil tudi kriminalce. Pripravili so video, ki predstavi zgodbo ene izmed žrtev.

V letu 2021 je bilo zaradi kriptoprevarantov do konca avgusta oškodovanih že 115 Slovencev, ki so skupno izgubili več kot 5 milijonov evrov.

Ker zanimanje za vlaganje v kriptovalute narašča, bo žrtev prevar verjetno še veliko več, saj jih izvajajo zelo dobro organizirane kriminalne združbe.

Na portalu Oštro so že v letu 2020 podrobno opisali delovanje ene izmed velikih kriminalnih združb. Z naraščanjem popularnosti se seveda odpirajo nove možnosti za kriminalce.

Prave in lažne novice o bajnih zaslužkih marsikoga premamijo, da bi izkoristil »kriptopriložnost«. Žal pa ne znajo vsi uporabniki preceniti, ali gre za pravo priložnost ali le za prevaro.

Podprite Časoris Trajni

Kako lahko preprečimo, da ne postanemo del statistike žrtev prevar? Velja imeti v mislih:

  • Če nekaj zgleda preveč lepo, da bi bilo res, zelo verjetno tudi ni res.
  • Če se nam ponuja edinstvena priložnost in se z njo strašno mudi, da zato ni časa za razmislek, si moramo vedno vzeti čas za razmislek in za posvet z nekom, ki se na zadevo spozna bolje, kot se mi.
  • Če nas zanima vlaganje v kripto, se najprej podučimo o svetu kriptovalut.
  • Seznanimo se tudi z aktualnimi pristopi, ki jih uporabljajo prevaranti.
  • Poskrbimo, da smo na tekočem z novostmi; naročimo se lahko na primer na novičnike, ki nam prinašajo aktualne informacije o novih pretnjah.
  • Če pa v nekem trenutku posumimo, da smo morda v stiku s prevarantom, takoj prekinimo morebitna izplačila in poiščimo dodatne informacije oziroma prijavimo prevaro. Pri tem se moramo zavedati, da moramo pomoč vedno poiskati sami, saj nam lahko prevaranti v okviru svojih prevarantskih shem ponudijo celo nekoga, ki nam bo pomagal rešiti težavo z izplačilom, pa seveda to ne bo res.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.