Časoris
Izzivi so lahko nevarni, na TikToku ali kateremu drugemu omrežju. Vir: Adobe Stock
Izzivi so lahko nevarni, na TikToku ali katerem drugem omrežju. Vir: Adobe Stock

Otroci, izzivi in TikTok

Prejšnji mesec je v medijih odjeknila novica o smrtnem primeru v Italiji. Desetletna deklica je snemala izziv z zategovanjem pasu okoli vratu za objavo na omrežju TikTok in pri tem umrla.

Mnogi mediji so se osredotočili le na omrežje, po katerem se tovrstni izzivi širijo.

TikTok nikakor ni nedolžno omrežje, a tu ne gre za posebnost tega omrežja.

Izzivi vseh vrst, od dokaj neproblematičnih do zelo nevarnih, so med otroki in mladostniki že dolgo stalnica, ki se skupaj z njimi seli z ene platforme na drugo. Z usmerjanjem pozornosti na konkretno omrežje ne bomo rešili težave.

Mnogi otroci prebijejo veliko časa sami ob svojih pametnih telefonih, računalnikih ali tablicah. V tem času so izpostavljeni algoritmom, ki jim ponujajo vsebine, za katere so izračunali, da jih bodo najbolj verjetno pritegnile. Dlje kot so otroci na internetu, bolj ekstremne so te vsebine, saj je stopnjevanje zakodirano v delovanje večine teh algoritmov.

Vir problematičnih vsebin, kot so tovrstni izzivi, so tudi različni spletni vplivneži, ki neredko dobro služijo s promocijo »zanimivih« vsebin.

Ne glede na zapisano pa je TikTok vsekakor problematičen, a iz drugih razlogov, ki si jih ravno tako deli z drugimi družbenimi omrežji. Problematično je na primer pomanjkljivo varovanje zasebnosti uporabnikov.

Na otroke in najstnike močno vplivajo tudi popolne podobe, ki so jim izpostavljeni in se z njimi zavestno ali pa nezavedno primerjajo.

Neredki so zaradi svojih objav izpostavljeni posmehu ali pa tudi hujšim oblikam spletnega nadlegovanja in nasilja.

Vsebine na TikToku so problematične tudi zaradi odsotnosti regulacije neprimernih vsebin. Obenem je omrežje v kitajski lasti in je podvrženo ostri cenzuri, če gre za vsebine, ki jih oblast vidi kot »problematične«. Tak primer je cenzura objave ameriškega dekleta, ki je delilo informacije o sistematičnem in krutem zatiranju kitajske manjšine Ujgurov.

In kaj lahko naredimo mi, da preprečimo manjše ali hujše težave, povezane z izzivi in z otroškimi objavami?

Odgovor je povsem enostaven. Pogovarjajmo se z otroki o tem, kaj srečujejo na spletu in v raznih igrah ter aplikacijah. Pogovarjajmo se z njimi o njihovem spletnem vsakdanu, pogovarjajmo se o objavah. Povejmo jim, da se lahko vedno obrnejo na nas, tudi če kdaj kaj »ušpičijo«, kar jim morda prinese neprijetne posledice.

In predvsem, bodimo jim vzor.

Če mi veliko objavljamo in razgaljamo svojo zasebnost, od otrok pač ne moremo pričakovati, da bodo bolj modri, kot smo mi.

Poleg tega pa preverimo tudi, koliko časa na napravah prebijemo mi in koliko naši otroci.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa