fbpx
Časoris
Telefon je lahko učni pripomoček, ne le igračka. Vir: Pixabay
Telefon je lahko učni pripomoček, ne le igračka. Vir: Pixabay

Nova oblika izobraževanja o varni uporabi interneta za učitelje

Točka osveščanja Safe.si že vrsto let ozavešča o varni uporabi interneta. O tem izobražuje zelo različne ciljne skupine, največji del izobraževanja pa poteka v obliki predavanj in delavnic.

Najbolj sistematično se posveča predvsem trem skupinam – staršem šolarjev in otrok, ki so še v vrtcu, učencem in dijakom ter učiteljem in drugim strokovnim delavcem šol.

Za slednje je Safe.si zdaj pripravil novo obliko izobraževanja, ki je prilagojena trenutnim razmeram. V četrtek, 16. 4. 2020, med 14.00 in 15.00 bo tako potekal spletni seminar oz »webinar« na temo varne uporabe interneta pri delu v šoli.

Na seminarju bomo govorili o izzivih in priložnostih, ki jih, tako učiteljem kot učencem, prinaša trenutna situacija. 

V naši trenutni situaciji se je pokazalo, kako zelo koristen je lahko internet pri pridobivanju znanja. Otroci so do sedaj nove tehnologije dojemali predvsem kot vir zabave, tako da se zdaj mnogi med njimi prvič srečujejo s tem, da lahko na primer pametne telefone uporabljajo kot učno orodje, ne le kot igračke. Večina otrok se zdaj prvič srečuje tudi z jasnim razmejevanjem med »on-line« delom za šolo in med »on-line« zabavo.

Na seminarju se boste seznanili s tem, kateri družbeni mediji in katere aplikacije so trenutno najbolj popularne med otroki in najstniki in kako jih uporabljajo.

Govorili bomo o tem, kako zelo je pomembno kritično branje spletnih vsebin, saj smo na spletu prav vsi izpostavljeni različnim prevaram, goljufijam ter lažnim in zavajajočim vsebinam. Ogrožajo pa nas tudi različni računalniški virusi in kraje gesel.

Učitelji se morate zavedati tudi svoje javne spletne podobe, ki jo lahko, poleg morebitnih vaših nepremišljenih objav, ogrozijo tudi na primer lažni profili na družbenih omrežjih.

Govorili bomo o prekomerni rabi naprav. V času, ko se je velik del našega življenja preselil na splet, je tematika prekomerne rabe novih tehnologij morda še bolj pereča kot sicer.

Zelo pomemben izziv je varovanje zasebnosti, ki je v teh časih še težje, kot je bilo do sedaj, in je zaradi tega še pomembneje, da se širine tega problema res zavedamo.

Poleg ostalega bodo predstavljeni tudi pravni izzivi, ki jih predstavljajo nove okoliščine in na katere moramo biti tudi sicer pozorni pri delu v šoli.

Na dogodek se je potrebno prijaviti. Če pa si ne morete vzeti časa prihodnji četrtek, bo posnetek dogodka na voljo tudi kasneje.

V Časorisu pa že tretjo sredo zapored ob 10.00 pripravljamo brezplačen spletni seminar Kako prepoznati lažne novice in se tako zavarovati pred zlorabami na spletu. Pišite na urednik@casoris.si in poslali vam bodo povezavo na seminar.

Časoris

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
23°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa