fbpx
Časoris
Rock mulčki
Rock mulčki

Na vsaki šoli odslej najmanj en pevski zbor

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pred počitnicami pripravili še zadnje novičke.

Zborovskemu petju v osnovnih šolah večja veljava

Zaključuje se javna razprava o noveli Zakona o osnovni šoli. Veliko različnih predlogov in pripomb smo prejeli, pri čemer se večina nanaša na organizacijo pevskih zborov v šolah. Nekateri so zmotno brali, da z novelo ukinjamo pevske zbore. To nikakor ne drži. Celo nasprotno, predlagana zakonska novela daje pevskim zborom večjo veljavo.

Pevski zbor je doslej sodil v okvir interesnih dejavnosti. Ker se od drugih interesnih dejavnosti loči po tem, da je delo organizirano po učnem načrtu, ki ga je potrdil pristojni strokovni svet, ga novela opredeljuje kot eno od organiziranih dejavnosti v sklopu razširjenega programa.

Z novim členom v predlogu novele Zakona o osnovni šoli se zagotavlja, da vsaka šola organizira zborovsko petje. V ta namen mora šola imeti najmanj en pevski zbor. To pomeni, da bodo vse šole, ki so do sedaj imele dva ali tri zbore, te tudi obdržale. Šole, ki niso imele zborov, pa bodo pevski zbor morale ustanoviti. Zborovsko petje namreč postaja zakonska obveznost. Pripravljeni so tudi osnutki normativov za pevsko delovanje in obseg ur, ki je večji od dosedanjega.

Novela torej zborovskemu petju v osnovnih šolah daje večjo veljavo, zato je bojazen, da bi usahnilo, povsem odveč.

V Sloveniji leta 2018 Evropska naravoslovna olimpijada

Ali veste, da bo Slovenija od 29. aprila do 6. maja 2018 v Ljubljani gostila Evropsko naravoslovno olimpijado EUSO 2018?

Vlada je junija dala soglasje Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da skupaj z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije organizira, izvede in sofinancira omenjeno tekmovanje, ter obenem pooblastila ministrico dr. Majo Makovec Brenčič, da izvede vse potrebne postopke v zvezi s tem.

Evropska naravoslovna olimpijada se odvija od leta 2003. Tekmovanja se lahko udeležita po dve ekipi iz vsake izmed držav Evropske unije. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja. Do rešitev jih pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti. Namen olimpijade je mlade spodbuditi k razvijanju naravoslovnih kompetenc in nadaljevanju njihove kariere na področju naravoslovja.

Slovenija je lani na tekmovanju sodelovala petič ter z dvema ekipama osvojila zlato in srebrno odličje. To je bila najboljša uvrstitev Slovenije doslej. Zagotovo bo še poseben izziv na njej sodelovati prihodnje leto, ko bodo tekmovalke in tekmovalci merili moči na domačih tleh.

Iz poslanice ministrice ob zaključku šolskega leta

Ob zaključku šolskega leta se je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič učiteljicam in učiteljem, ravnateljicam in ravnateljem, drugim strokovnim delavkam in delavcem ter vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju v poslanici zahvalila za trud, nesebično pomoč, za vse spodbude in priložnosti, ki jih nudijo mladim.

Prav vsem gredo zasluge, je zapisala, da so naši učenci in učenke, dijaki in dijakinje med najboljšimi na svetu na različnih področjih znanja. »Hvala za vse opravljeno delo, za vaš prispevek k temu, da Slovenija tudi zaradi vas raste kot družba znanja.«

Ob koncu pa zaželela: »Privoščite si sproščeno poletje, naj bo pravi oddih za vas in vaše bližnje. Septembra pa nas vse skupaj čakajo spet novi izzivi.«

Prijetno poletje želimo tudi vsem bralkam in bralcem ter ustvarjalkam in ustvarjalcem Časorisa. 😊

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly cloudy
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa