Časoris
Na spletu na nas prežijo različni goljufi. Foto: Karenr/Dreamstime
Na spletu na nas prežijo različni goljufi. Foto: Karenr/Dreamstime

Na internetu nihče ne ve, da si pes …

… je pisalo pod karikaturo, ki jo je leta 1993 objavil časopis The New Yorker.

Takrat je bila to le obešenjaška šala. V začetku 90. let je bil internet zelo drugačen in verjetnost, da naletiš na koga, ki se pretvarja, da je nekdo drug, je bila skorajda zanemarljiva.

Uporabniki interneta so sebe videli kot del globalne skupnosti, ki se drži nekakšnega globalnega častnega kodeksa.

Na internetu pač niso bili prisotni vsi in tisti, ki so imeli dostop do njega in ga tudi znali uporabljati, so se počutili kot izbranci.

Kot del privilegirane skupnosti, kjer je veljalo za nečastno, da bi kdo ta novi medij uporabljal za pritlehne prevare.

V kaj se je spremenil internet?

Od takrat je minilo že veliko let in v tem času se je internet zelo spremenil. Postal je prostor, kjer se srečujejo prav vsi in ti prvotni gentlemanski dogovori že davno niso več vseprisotni, obstajajo le še v nekaterih zaprtih skupnostih.

S tem pa je internet postal prostor kot vsak drug. Prostor, kjer ne moreš zaupati vsakemu.

Prostor, kjer prevaranti zelo uspešno služijo na račun naše naivnosti. Dobro služijo na račun naše želje po lahkem zaslužku, pa tudi na račun naše želje po povezovanju z drugimi ali naše osamljenosti.

Žrtve različnih prevar

Če smo žrtev internetne prevare, se običajno počutimo vsaj malo osramočeno. Zato se neredko o tem ne želimo pogovarjati z bližnjimi, saj si nihče ne želi veljati za naivneža. A to, da smo bili žrtev prevare, ki nas je tako ali drugače finančno oškodovala, še zdaleč ni najhuje.

Naša potreba po iskanju bližine, topline, seksualnosti in morda novega partnerja prek spleta je ena izmed bolj problematičnih, ko gre za našo dovzetnost za prevare.

Prilagodljivi internetni prevaranti

Prevaranti se zelo dobro prilagajajo družbenim običajem, našim željam in našim šibkostim.

Moška polovica populacije je tako bolj izpostavljena prevaram, ki namigujejo na potrebo po spolnosti. Zaradi tega so lahko pri nepremišljenem početju pred spletno kamero žrtve izsiljevanja.

Ženski del pa je izpostavljen predvsem tako imenovanim ljubezenskim prevaram. Te prevare pa prizadenejo veliko huje. Tarče teh prevar so predvsem ženske, čeprav med njimi najdemo tudi moške.

Pri teh prevarah žrtve tvegajo veliko več. Poleg običajno izredno velike finančne škode jim lahko to postavi na glavo kar vse življenje. Nekatere namreč po takšni izkušnji ne morejo več zaupati nikomur, kar pa je osnova za vzpostavljanje medčloveških odnosov.  

Poleg hude žalosti zaradi izgubljene ljubezni, za katero se kasneje izkaže, da je bila le enostranska, se žrtvi lahko hudo poslabša samopodoba. Zaradi tega lahko dobi celo občutek, da si ljubezni niti ne zasluži.

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Kako je videti takšna prevara?

Glavni junak zgodbe je običajno marinec ali zdravnik na misiji na Bližnjem vzhodu, ki ima po razhodu z dolgoletno partnerico zlomljeno srce. Morda ima otroka, ki ga zdaj lahko vidi le preko videoklicev.

Vse, kar potrebuje, je nekdo, ki bi ga razumel in se pogovarjal z njim.

Čez nekaj časa (to lahko traja mesece) pa preseneti s strašno novico, na primer s hudo boleznijo svojega otroka, ki nujno potrebuje operacijo, a mu on, zaradi izrednih razmer, v katerih se nahaja, ne more poslati denarja. Zato jo prosi za pomoč. Le kako bi mu lahko rekla ne.

Od srečanja v živo …

Kasneje se začnejo dogovori o tem, da bo prišel k njej. Za to seveda spet potrebuje denar – za podkupnine pokvarjenim uradnikom, za vizum, za dolgo pot do letališča, za …

Ker se je v teh mesecih žrtev že močno navezala na hrabrega marinca ali zdravnika, mu rade volje nakazuje denar, saj gre vendar za ljubezen njenega življenja.

Ko to opazijo njeni bližnji, ji želijo dopovedati, da je pri vsem tem nekaj zelo sumljivega. Ona pa jih obtožuje, da so le pretirano sumničavi ali da ji ne privoščijo sreče.

… do finančnih težav

Ko pa žrtev zaradi velikih nakazil zaide v finančne težave ali morda začne tudi sama sumiti, da je nekaj narobe, in ne želi nakazati denarja brez otipljivega dokaza, da njen vitez na belem konju misli resno, se goljuf običajno ne odziva več in prekine komunikacijo.

Streznitev je boleča in dolgotrajna, saj je za žrtev ta krasni človek zares obstajal. Zdaj pa ga nenadoma ni več in ona je spet sama.

Kaj lahko naredimo mi?

Seznanimo se z načinom delovanja teh prevar in se o njihovem obstoju pogovarjajmo z drugimi, saj s tem pomagamo širiti poznavanje prevarantskih vzorcev.

Mnoge žrtve se nikoli ne bi odzvale na prevarantovo dobrikanje in manipuliranje, če bi se zavedale obstoja kriminalcev in kriminalnih združb, ki s tem zelo dobro služijo.

Ne drži vedno, da te tisto, česar ne veš, ne boli.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.