Časoris
Vse več mladih ima težave zaradi zapeljivega sveta kriptovalut. Vir: Pixabay
Vse več mladih ima težave zaradi zapeljivega sveta kriptovalut. Vir: Pixabay

Mladi in tvegano investiranje v kriptovalute

Kriptovalute in NTF so nekaj, čemur večina odraslih niti ne posveča velike pozornosti. O teh pojavih se seveda redno piše in obstaja določen nabor ljudi, ki se zelo resno posveča kriptoinvesticijam, a v širši javnosti to še vedno velja za dokaj obroben pojav.

Mladostniki te pojave dojemajo drugače. Mnogi med njimi vidijo v tem »kriptosvetu« zelo privlačen izziv, saj se zdi, da gre za svet lahkih zaslužkov. To podleganje privlačnosti potencialnih lahkih zaslužkov ni med mladimi nič novega in nenavadnega.

Dolga leta je bil razširjen – in do določene mere je še vedno aktualen – trend neke vrste obsedenosti z videoigrami, v katerih so najboljši igralci v svetovnem merilu dosegali astronomske zaslužke.

Kasneje se je temu pridružil nov trend. Gre za tako imenovane »influencerje« oziroma vplivneže, ki s svojimi objavami na družbenih omrežjih pritegnejo zelo veliko sledilcev in s tem dobijo možnost velikih zaslužkov s promoviranjem različnih izdelkov.

Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout, ki se ukvarja z zdravljenjem nekemičnih zasvojenosti, zdaj opozarja na nov trend in na naraščajoče težave mladih, ki jih v tvegano vedenje potegne zapeljivi svet kriptovalut. To vedenje lahko vodi celo v zasvojenost, ki je v določeni meri podobna tisti, ki jo doživljajo igralci iger na srečo.

Bitcoin. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Kaj vodi mlade v ta mamljivi, a tvegani svet? 

Ljudje, ki se ukvarjajo s temi tematikami, izpostavljajo, da gre tu predvsem za dva osnovna vzvoda – za privlačnost vznemirljivih izzivov in za željo po dvigu družbenega statusa.

Eden izmed razlogov je tudi čar novosti. Če odkriješ, da se na tem področju dogaja nekaj novega in si morda celo prvi, ki se s tem ukvarja v svojem družbenem okolju, je to vsekakor nekaj, kar mlade navduši.

Potem je tu še občutek, da si del neke »posvečene« skupnosti, ki »ve za kaj gre« in se ukvarja z nečim čisto novim, medtem ko vsi ostali živijo le svoje »dolgočasno vsakdanje življenje«.

Vleče pa jih tudi možnost velikih zaslužkov, ki se marsikomu zdijo vredni velikih tveganj. To je privlačilo mlade v vseh zgodovinskih obdobjih, a seveda je ta privlačnost še mnogo večja v časih, ko mnogi od njih ne vidijo prav svetle prihodnosti pred sabo. Ker ne pričakujejo, da si bodo lahko s svojim delom in sposobnostmi zagotovili dostojno in varno življenje, jih to lahko vodi v iskanje drugih poti in v tvegano vedenje.

Bitcoin. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Tu gre za svetovni trend, ki ga prav tako opažamo v Sloveniji. Tudi pri nas imamo mlade, vključene v programe, ki jim pomagajo pri obvladovanju pretirane vpletenosti v tvegana trgovanja s kriptovalutami.

Pomembno je, da se odrasli zavedamo teh trendov, saj bomo tako lažje priskočili na pomoč mladostniku, ki je morda izpostavljen temu, da bi se nepremišljeno podal v privlačni svet obeta lahkih zaslužkov.

Dobro je tudi, da se s kriptovalutami malo bolje seznanimo in se o morebitnih tveganjih pogovarjamo z otroki in mladimi.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.