Časoris
Cilj je bil spodbuditi razpravo o temah na presečišču umetne inteligence in trajnostnega razvoja. Vir: Freepik
Cilj je bil spodbuditi razpravo o temah na presečišču umetne inteligence in trajnostnega razvoja. Vir: Freepik

Zaživel je Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco

Uradna otvoritev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), ki ga je ustanovila slovenska vlada, se je začela popoldne. Dogodek bo trajal dva dneva.

Sedež centra je na Institutu Jožef Stefan.

Uvodni govorci na otvoritvi, ki je potekala prek spleta, so bili:

  • direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar,
  • predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,
  • generalna direktorica UNESCO Audrey Azoulay,
  • ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in
  • minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril, da ustanovitev mednarodnega centra v Ljubljani pomeni veliko priznanje domačim raziskovalcem in Institutu Jožef Stefan, ki se pri nas že več desetletij ukvarjajo z umetno inteligenco.

Ta je po njegovih besedah orodje za boljše življenje in nudi velike možnosti »za napredek, za dostopnejše in učinkovitejše javne storitve, kakovostno šolstvo in boljši dostop do informacij ter nam pomaga pri spopadanju s podnebnimi spremembami, uvajanju novih oblik mobilnosti in učinkovitejši energetski izrabi«.

Generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) Audrey Azoulay je izrazila dobrodošlico IRCAI v Unescovo družino. Dodala je, da se kljub velikemu številu Unescovih centrov še nobeden ne ukvarja z umetno inteligenco.

Zahvaljujoč IRCAI imamo zdaj podporo celotne ekipe. Ta svoje raznolike sposobnosti usmerja tako, da je umetna inteligenca uporabljena na način, ki služi splošnemu dobremu. IRCAI nudi podporo državam članicam Unesca prek deljenja virov in znanja in si prizadeva, da umetna inteligenca dosega svoje potenciale povsod. Srečo imamo, da imamo zaveznika, ki pomaga uresničevati naše ambicije.

Audrey Azoulay

Pojasnila je, kako pomembno vlogo je imel IRCAI pri pripravi Unescovih priporočil za etično umetno inteligenco.

Ministrica za izobraževanje prof. dr. Kustec je poudarila pomembnost sodelovanja pri ustvarjanju priložnosti za spopadanje s trenutnimi izzivi, tudi s pomočjo umetne inteligence, in vse sodelujoče pozvala k medsebojnemu sodelovanju.

Aktivnosti, ki jih izvaja IRCAI prek svojih programskih odborov, ki povezujejo umetno inteligenco, zdravstvo, izobraževanje, podporne tehnologije, podnebje in krožno gospodarstvo ter zajemajo vsaj 10 projektov, več kot 20 nacionalnih kontaktnih točk iz vsega sveta in svetovno priznan znanstveni uredniški odbor, je označila kot »akcije v Sloveniji, s katerimi želimo zmanjšati razkorak med globalnim severom in jugom in se strateško usmeriti v oblikovanje, raziskovanje in izvedbo novih pristopov v umetni inteligenci«.

Minister Koritnik je dejal, da si »v Sloveniji prizadevamo za visoko kakovostno in etično uporabo umetne inteligence, v katero bodo državljani lahko zaupali«, in napovedal, da bo ta ena ključnih prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Njen razvoj v Sloveniji je povzel tudi prof. Zalar, direktor Instituta Jožef Stefan, ki je spomnil, da ima inštitut 40-letno zgodovino v razvoju umetne inteligence, prek 70 izvedenih večjih projektov v več odsekih inštituta in da lahko po njegovem mnenju IRCAI te dosežke še dodatno okrepi.

Zaradi omejitev in negotovosti v povezavi z zajezitvijo epidemije se je otvoritveni dogodek odvil šele šest mesecev po začetku uradnega delovanja IRCAI. Potek pred njegovo ustanovitvijo, povezavo z uspehi raziskovalcev Instituta Jožef Stefan in dosedanje rezultate delovanja centra je predstavil njegov direktor prof. John Shawe-Taylor.

V drugem delu otvoritvenega dogodka so se na panelni razpravi, na kateri je sodelovalo več govorcev iz afriških držav, osredotočili na izgradnjo globalne skupnosti za umetno inteligenco.

Številna predavanja in okrogle mize se bodo zvrstili tudi jutri, s pričetkom ob 14. uri. Predstavili bodo priložnosti za sodelovanje in uporabo orodij umetne inteligence, ki podpirajo doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Dogodek bo mogoče spremljati v živo

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.