Časoris
Pisni izpit iz matematike bo 5. junija, med 1. in 16. junijem pa bodo potekali pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Vir: Freepik
Pisni izpit iz matematike bo 5. junija, med 1. in 16. junijem pa bodo potekali pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Vir: Freepik

Začenjata se splošna matura in NPZ

V šestih in devetih razredih osnovnih šol se jutri pričenja nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Sočasno se začenja tudi splošna matura, in sicer s pisanjem eseja iz materinščine.

Osnovnošolci pričenjajo s slovenščino

NPZ bo pisalo nekaj več kot 40.000 učencev iz 441 šol, v približno tretjini šol ga bodo poskusno izvedli tudi v tretjem razredu.

Šestošolci in devetošolci bodo NPZ iz slovenščine pisali jutri, iz matematike pa v četrtek. V ponedeljek se bodo šestošolci preizkusili v tujem jeziku, devetošolci pa v znanju tretjega predmeta. Ti predmeti so letos biologija, zgodovina, šport in tuji jezik. 

O svojih dosežkih bodo šestošolci obveščeni 7. junija, devetošolci pa 1. junija.

Informacija o dosežkih na NPZ bo v šolskem letu 2020/21 posebej pomembna, saj se bo možno z analizo poglobiti v dosežke letošnje generacije, ki se je več mesecev izobraževala na daljavo.

Preizkusi so pripravljeni na način, da bo možno pri nekaterih nalogah narediti tudi neposredno primerjavo dosežkov letošnje s preteklimi generacijami, je dejal dr. Janez Vogrinc, predsednik Državne komisije za vodenje nacionalnega preverjanja znanja. 

Dijake najprej čaka esej

Splošna matura se začne jutri s pisanjem eseja, medtem ko se bo poklicna pričela 29. maja.

Epidemija je sicer tudi letos zmotila običajni tok priprav. Pisanje bo kljub temu potekalo kot v običajnih razmerah – na natisnjenih preizkusih in v šolskih učilnicah, a ob upoštevanju epidemioloških ukrepov.

Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast.

Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja ter 8., 10., 14. in 15. junija.

Ustni maturitetni izpiti bodo na vrsti med 14. in vključno 23. junijem.

K splošni maturi se je na spomladanskem roku prijavilo 7.180 dijakov, h poklicni pa 10.623. Od tega je 2106 kandidatov, ki so poklicni maturanti, a opravljajo peti predmet iz splošne mature.

Rezultati splošne mature bodo objavljeni 12. julija, poklicne pa 7. julija.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.