Časoris
Foto: Famveldman/Dreamstime
Foto: Famveldman/Dreamstime

Začenja se novo šolsko leto

V četrtek, 1. septembra, se za 194.562 učenk in učencev, od tega 20.797 prvošolk in prvošolcev, ter za okoli 79.000 dijakinj in dijakov, od tega 21.000 dijakinj in dijakov prvih letnikov, začne šolsko leto 2022/2023.

Pouk se bo v novem šolskem letu izvajal v šoli, na običajen način, ob tem pa bo potrebno upoštevati osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa SARS CoV-2 ter ukrepe za samozaščitno vedenje. 

Več informacij o novem šolskem letu.

Vrsta in intenzivnost ukrepov se izvajata glede na epidemiološko situacijo.

Vsem učenkam in učencem, dijakinjam in dijakom, učiteljicam in učiteljem, ravnateljicam in ravnateljem ter vsem ostalim zaposlenim v vzgoji in izobraževanju želimo uspešno šolsko leto.

Poslanica ministra dr. Igorja Papiča ob začetku šolskega leta

Spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, učiteljice in učitelji ter vsi ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju!

Veseli me, da v novo šolsko leto vstopamo mirno in dobro pripravljeni na izzive, ki so pred nami.

Šole bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje, predvsem pa prostor, v katerem mladi pridobivate nova znanja in spoznanja, ki vam jih predajajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Prepričan sem, da je pred nami običajno šolsko leto, v katerem bosta znova v ospredju predvsem znanje in ustvarjalnost.

Še posebej dobrodošlico izrekam 20.797 prvošolkam in prvošolcem, ki bodo šolski prag prestopili prvič. Želim vam, da bi se v šoli počutili dobro, pridobili odgovore na številna vprašanja, spletli nova prijateljstva, pa tudi, da jo boste radi obiskovali.

Dobrodošlica velja prav vsem 194.562 učenkam in učencem ter okoli 79.000 dijakinjam in dijakom. Upam, da so za vami prijetne počitnice in da ste po njih že pripravljeni na šolsko delo.

Pomembno sporočilo vsem je, da bomo šolsko leto 2022/2023 pričeli in zaključili v šoli. Ob tem vse lepo naprošam, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa covid-19, ki so jih pripravili za to pristojni strokovnjaki.

Šolsko leto, ki je pred nami, bo vsebinsko razgibano, skupaj bomo snovali prenovo vzgojno-izobraževalnih programov in programskih dokumentov, vse pa bo naravnano v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja.

Čaka nas tudi vrsta drugih vsebinskih izzivov, ki jih bomo reševali skupaj – vse predvsem v dobrobit otrok in mladih, zavedajoč se, da s tem, ko ustvarjamo kakovosten izobraževalni sistem, gradimo uspešno družbo prihodnosti.

In še na nekaj ne pozabimo odrasli. Na varnost otrok in mladih v prometu. Šolske poti bodo v prihodnjih dneh in skozi šolsko leto polne različnih prevoznih sredstev, zato moramo vsi skrbeti za to, da se bodo posebej najmlajši na poti v šolo in iz nje počutili varne.

V šolah razvijamo in krepimo prometno znanje in veščine trajnostnega razvoja, hkrati pa izoblikujemo vrednote gibanja, zdravega načina življenja in pozitivnega odnosa do okolja. Gre za elemente trajnostne mobilnosti, ki jih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah privzgajamo skozi vse šolsko leto. Poskrbimo, da bomo odrasli zgled odgovornega ravnanja.

Spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji!

Želim vam uspešno šolsko leto, naj bo mirno, spoštljivo, predvsem pa naj bo šola prostor izmenjave pestrega nabora kakovostnega znanja in ustvarjalnosti.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.