Časoris
Na nekatere izobraževalne programe se je sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Vir: Unsplash
Na nekatere izobraževalne programe se je sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Vir: Unsplash

Vpis v srednje šole: dodatne razmestitve in omejitve vpisa

Objavili smo dodatne razmestitve in omejitve vpisa v srednje šole v prihodnjem šolskem letu. Do 22. aprila, ko je bil končan rok za prenos prijav, se je za vpis v srednje šole za šolsko leto 2021/2022 prijavilo 20.061 kandidatov (lani 19.262).

Število prijavljenih kandidatov po programih:

  • nižje poklicno izobraževanje (NPI): 470 (lani 507),
  • srednje poklicno izobraževanje (SPI): 3.703 (lani 3.726),
  • srednje strokovno izobraževanje (SSI): 8.614 (lani 8.150),
  • splošna gimnazija5.886 (lani 5.546),
  • strokovna gimnazija1.388 (lani 1.333).        

Iz podatkov je razvidno, da je letos v primerjavi z lanskim letom več prijavljenih v srednje strokovno izobraževanje in v gimnazije.

Vir: MIZŠ
Vir: MIZŠ

Izjema sta nižje in srednje poklicno izobraževanje, kar je verjetno posledica dejstva, da se prihodnje šolsko leto v srednje šole vpisuje večja generacija kot lani.

Tudi letos se omejitvam vpisa ni bilo mogoče izogniti. Vpis bo omejen na 53 šolah (lani 43). 
 
Največji presežki so:
- v programih gimnazija,
- med programi SPI frizer in računalnikar,
- med programi SSI pa kot vsako leto v programih predšolska vzgoja, kozmetični, medijski, ekonomski, farmacevtski in veterinarski tehnik ter tehnik oblikovanja. 

Letos osnovno šolo namreč zaključuje 19.191 devetošolcev, kar je 1.138 kandidatov več kot lani. Za vpis v srednjo šolo za naslednje šolsko leto je sicer prijavljenih več kandidatov (dijaki preusmerjenci, dijaki tujci in drugi, ki izpolnjujejo pogoje), kot je učencev, ki letos zaključujejo osnovno šolo.

Prvotno število razpisanih mest (24.108) se je malenkost spremenilo, saj smo do roka za prenos prijav na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšali.

Na nekatere izobraževalne programe se je namreč sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Do roka za prenos prijav se je tako na teh programih obseg mest zmanjšal na 23.476 razpisanih mest

Po roku za prenos prijav pa smo na nekaterih programih obseg mest zaradi večjega števila prijavljenih povečali (za 454 mest).

Tako je sedaj na voljo 23.930 razpisanih mest.

Več o dodatnih razmestitvah si lahko preberete na tej povezavi.

Kljub večjemu številu prijavljenih v primerjavi z lanskim letom je za novince še vedno na voljo 3.869 prostih mest (lani 4.064), in sicer predvsem v programih NPI, SPI in SSI, medtem ko so gimnazijski programi precej napolnjeni, predvsem v večjih središčih, kjer bo v večini primerov omejitev vpisa. So pa še prosta mesta v gimnazijskem programu v krajih zunaj večjih središč, kot so Rogaška Slatina, Ruše, Črnomelj, Kočevje, Litija, Ivančna Gorica, Ajdovščina, Trbovlje, Jesenice. 
  
Na področju SSI je tudi letos zaznati izrazit upad zanimanja za vpis v programe s področja gastronomije in turizma ter več zanimanja za programa tehnik računalništva in ekonomski tehnik.
  
Med SSI so tako kot lani in leta doslej s prijavami najbolj napolnjeni programi tehnik računalništva, oblikovanja in mehatronike, kozmetični, ekonomski, medijski, veterinarski, farmacevtski in kemijski tehnik, predšolska vzgoja in zdravstvena nega, predvsem v večjih središčih. 
  
Med SPI pa je tako kot doslej največ zanimanja med kandidati za programe računalnikar, frizer, avtoserviser, mehatronik operater, elektrikar, tudi mizar in slaščičar, manj pa je letos zanimanja za vpis v program oblikovalec kovin – orodjar, čeprav je bil doslej to program, v katerega se je vpisovalo veliko mladih. 

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa