Časoris
Ker pouk na daljavo teče z upočasnjenim tempom, bo matura prihodnje leto prilagojena. Vir: Adobe Stock
Ker pouk na daljavo teče z upočasnjenim tempom, bo matura prihodnje leto prilagojena. Vir: Adobe Stock

V šolah (skoraj) brez mask in po modelu B

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo v minulem mesecu vzpostavili interno aplikacijo beleženja, v katero ravnateljice in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol vpisujejo podatke o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Pouk se po prvem mesecu še naprej odvija po zelenem modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli.

Podatki iz grafa, ki prikazuje število dnevnih okužb in posameznikov v karanteni v septembru, kažejo, da je bilo 2. oktobra okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa 0,36 odstotka.

Naše vodilo zato ostaja – vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol se še naprej izobražujejo v šolah oziroma v zavodih, po modelu B, pravijo na ministrstvu.

Vlada med drugim tudi o maskah

Vlada je v petek med drugim sprejela tudi spremembe odloka o uporabi zaščitnih mask. V ponedeljek bo tako v šolah podoba nekoliko drugačna, kot je bila še v petek.

  • Maska ni potrebna za otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.
  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.
  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.