Časoris
Minister Pikalo na Svetovnem izobraževalnem forumu. Vir: Arhiv MIZŠ
Minister dr. Jernej Pikalo na Svetovnem izobraževalnem forumu. Vir: Arhiv MIZŠ

Umetna inteligenca in prosto dostopni izobraževalni viri

Minister dr. Jernej Pikalo se je udeležil Svetovnega izobraževalnega foruma, kjer je več kot 60 ministrov ter drugih političnih predstavnikov in strokovnjakov z vsega sveta razpravljalo o izobraževalni politiki in njegovi prihodnosti. 

Na panelu z naslovom Razvoj tehnologije v podporo učenju je minister dr. Pikalo poudaril, da je družba prešla IKT revolucijo, zato bi bilo naivno pričakovati, da spremembe ne bodo vplivale na področje izobraževanja.

Minister Pikalo na Svetovnem izobraževalnem forumu. Vir: Arhiv MIZŠ
Vir: Arhiv MIZŠ

Umetna inteligenca je ena od strateških tehnologij za podporo učenju in lahko zagotovi tudi podporo delu učiteljev, ne sme pa postati črna luknja izobraževanja, zato moramo nasloviti izzive, ki jih postavlja pred nas. Pri uvajanju umetne inteligence je vedno potrebno poudarjati tudi etična načela.

Za uspeh umetne inteligence na področju izobraževanja so ključni štirje stebri digitalizacije izobraževanja: ustrezna infrastruktura in oprema, izobraženi in usposobljeni učitelji, ustrezne digitalne izobraževalne vsebine in šele na koncu informacijski sistemi, ki podpirajo umetno inteligenco, je dejal Jernej Pikalo.

Razvoj umetne inteligence gre po njegovem mnenju z roko v roki z načeli prosto dostopnih izobraževalnih virov, saj je védenje skupno dobro vsega človeštva. Na teh temeljih bo deloval tudi Mednarodni center za umetno inteligenco v Ljubljani, je v Londonu izpostavil minister. 

Študijske pomoči za subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje strokovnih delavcev

Želimo vas opozoriti, da je objavljen javni razpis študijskih pomoči za subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje strokovnih delavcev v študijskem letu 2019/2020.

Nanj se je mogoče prijaviti do 14. februarja 2020

Predmet javnega razpisa je subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje strokovnih delavcev, zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki izvajajo javno službo, in v javnih zavodih, ki izvajajo vzgojno-izobraževalno delo v prilagojenem programu za predšolske otroke s posebnimi potrebami oziroma v posebnem programu vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami kot javno službo. 

Na razpis lahko kandidirajo strokovni delavci, ki so v študijskem letu 2019/20 vpisani v razpisu navedene študijske programe oz. program za izpopolnjevanje. 

Do subvencioniranja šolnine so v skladu z določili razpisa upravičeni strokovni delavci, ki so na izobraževanje vpisani s soglasjem delodajalca in za namen financiranja šolnine študijskega programa niso prejeli sredstev s strani pravne osebe oziroma šolnina iz teh sredstev ni financirana v celoti. Če je kandidat za namen financiranja šolnine študijskega programa prejel sredstva s strani pravne osebe, se v skladu z namenom razpisa subvencija šolnine zmanjša tako, da seštevek dodeljene subvencije in že prejetih sredstev od pravne osebe ne presega šolnine za študijski program. 

Povabilo srednjim šolam za prijavo na razpis Jan Amos Comenius

Razpis za nagrado Jan Comenius je odprt. Vir: Arhiv MIZŠ
Razpis za nagrado Jan Comenius je odprt. Vir: Arhiv MIZŠ

Evropska komisija tokrat prvič razpisuje evropski natečaj Jan Amos Comenius.

Ali menite, da na vaši srednji šoli na inovativen način poučujete o Evropski uniji?

Če da, se še lahko prijavite na razpis. V vsaki državi članici bodo z osem tisoč evri nagradili eno srednjo šolo, na kateri na najbolj kakovosten in inovativen način mlade poučujejo o EU. 

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.