Časoris
Olimpijada bo promovirala naravoslovne in tehnične poklice. Foto: Redbaron/Dreamstime
Olimpijada bo promovirala naravoslovne in tehnične poklice. Foto: Redbaron/Dreamstime

Slovenija bo leta 2023 gostila Evropsko dekliško matematično olimpijado

Aprila prihodnje leto bo Slovenija gostila 12. Evropsko dekliško matematično olimpijado, ki se je bo udeležilo več kot 200 tekmovalk iz 50 držav.

Sedemdnevna olimpijada bo v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije potekala od 13. do 19. aprila 2023 v Portorožu.

Iz vsake države se bodo tekmovanja udeležile ekipe štirih posebej nadarjenih srednješolk.

Pri organizaciji dogodka, ki ga podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo sodelovalo 150 oseb, med njimi 40 vrhunskih matematikov in približno 80 vodičev in animatorjev.

Minister dr. Igor Papič je izpostavil pomembnost Evropske dekliške matematične olimpijade zlasti z vidika promocije poklicev s širšega področja naravoslovja in tehnike.

Kot profesor lahko z gotovostjo trdim, da spol ne igra vloge pri študiju, zato tudi ni bolj moških oziroma bolj ženskih študijskih programov ali poklicev. Zaradi stereotipa, da so naravoslovne in tehniške šole bolj primerne za fante kot dekleta, smo izgubili in še vedno izgubljamo velik del talentov. To je izguba za družbo in gospodarstvo.

dr. Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport

Dejal je še, da se moramo zavedati, da se vzpodbujanje deklet tudi k tehniškim in naravoslovnim študijem najprej začne doma in se nato nadaljuje v šoli.

Starši ter učiteljice in učitelji morajo zato spodbujati učenke in učence, da se prosto odločajo za bodoči poklic, je poudaril minister. Zahvalil se je še organizatorjem za ves trud in delo, ki bo potrebno za uspešno izvedbo tekmovanja.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.