Časoris
Vir: Pixabay/CC
Vir: Pixabay/CC

Sistematski pregledi za zdaj potekajo kot običajno

Tik pred prazniki smo in zagotovo se strinjate, da sta prva dva meseca novega šolskega leta mimo nas zdrvela bliskovito.

Otroci si bodo nekoliko odpočili, vsi skupaj pa si boste nabrali moči za nadaljevanje šolskega leta.

Sistematski pregledi

Te dni je bilo kar nekaj razprav na temo sistematskih pregledov otrok.

Zakon o osnovni šoli v 13. členu določa, da »osnovna šola mora sodelovati z zdravstvenimi zavodi pri izvajanju zdravstvenega varstva učencev, zlasti pri izvedbi obveznih zdravniških pregledov za otroke, vpisane v prvi razred, rednih sistematičnih zdravstvenih pregledov v času šolanja in cepljenj.«

Sodelovanje šol in zdravstvenih domov v praksi poteka dobro in na različne načine. Za kar se vsem zahvaljujemo. Vemo pa tudi, da v zadnjih letih starši vedno bolj izražajo željo, da bi pri teh zdravstvenih pregledih sodelovali. Na želje staršev (po individualnih pregledih) nas opozarjate tudi ravnateljice in ravnatelji. Na podlagi vseh opozoril je nujno, da skupaj ponovno razmislimo o odprtih vprašanjih.

V tem času pa šole prosimo, da sodelovanje med njimi in zdravstvenimi zavodi poteka tudi vnaprej kot običajno.

Na srečanjih z vodstvi šol letos o spodbudnem in varnem učnem okolju

Že več kot dve desetletji se jeseni srečujemo z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Srečanj se veselimo, saj je to priložnost, da izmenjamo mnenja, poglede.

V oktobru smo se že srečali z vrtčevskimi vodstvi in se pogovarjali o vodenju za spodbudno in varno učno-vzgojno okolje. To je tema, ki ji letos namenjamo največ pozornosti na teh srečanjih.

Znova smo lahko z zadovoljstvom ugotovili, da je področje predšolske vzgoje kakovostno in sistemsko dobro urejeno. To nam priznavajo tudi v tujini. Otrokom je zagotovljeno ne le skrbno varstvo, ampak tudi zelo dober izobraževalni program. Vrtčevsko okolje zahteva sodelovanje vodstva, vzgojiteljic in vzgojiteljev, otrok in staršev, ki lahko le skupaj soustvarijo spodbudno in varno učno-vzgojno okolje v dobrobit otroka.

Državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota je povedala, da na področju vzgoje beležimo velike premike, od izboljšanja normativnih podlag, urejanja položaja vseh zaposlenih v vrtcih do poenostavitve postopkov vpisa in znižanega plačila vrtca za starše.

Poudarila je, da glede vključenosti v predšolsko vzgojo pri otrocih od četrtega leta starosti do vstopa v osnovno šolo sledimo cilju EU, ki predvideva 95-odstotni delež, zato smo veseli, da so v državnem zboru septembra potrdili novelo zakona o vrtcih, s katero bo od 1. septembra 2018 dalje petletnikom omogočeno obiskovanje brezplačnih krajših programov. Ta novost je dobrodošla zlasti za otroke iz ranljivih družbenih skupin.

»Razvoj je in vedno bo naša prioriteta. Zanj si bomo na ministrstvu vedno prizadevali. Dosežemo pa ga lahko le skupaj z vami, ravnateljicami in ravnatelji ter z vzgojiteljicami in vzgojitelji. Tudi portoroško srečanje je namenjeno ravno temu, da skupaj pogledamo, kaj smo naredili dobrega do sedaj ter da oblikujemo smernice za naprej. Hkrati nam vsem, ki delujemo na področju predšolske vzgoje, vlije optimizem in neko novo energijo, nas ponovno poveže, da si zaupamo in da se skupaj spomnimo, zakaj smo postali to, kar smo,« je svoj nagovor zaključila državna sekretarka dr. Barle Lakota.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.