Časoris
Počitnice. Vir: Pexels
Vir: Pexels

Po počitnicah na forum o globalnem učenju

Nacionalni forum o globalnem učenju ter vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj

V Sloveniji se odvijajo najrazličnejše aktivnosti za globalno učenje ter vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj.

Potekajo v formalnih, neformalnih, obveznih, izbirnih in drugih oblikah.

Da bi pregledali obstoječe stanje in začrtali usklajeno delovanje v prihodnje, bo 16. maja na Brdu pri Kranju Nacionalni forum o globalnem učenju ter vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ga pripravljamo skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve, k sodelovanju pa smo povabili ključne deležnike.

To so tisti, ki načrtujejo, izvajajo, spremljajo, evalvirajo aktivnosti na področju globalnega učenja ter vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj v Sloveniji.

Skupaj s strokovnimi delavci iz vrtcev in šol pa tudi s strokovnjaki s fakultet bomo orisali stanje ter raziskali in izpostavili ključne razvojne izzive na tem področju.

Forum bo organiziran tako, da bo sodelujoče spodbudil k čim širši razpravi.

Z nagovori ga bodo odprli: Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve, dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Luisa Teotónio Pereira, direktorica Evropske mreže za globalno učenje (GENE).

Na plenarnih predstavitvah bo forum namenjen razmisleku in razpravi o razumevanju globalnega učenja in izobraževanja za trajnostni razvoj.

Udeleženci bodo identificirali ključne deležnike in aktivnosti na teh področjih. V okviru foruma bodo tudi tematske razprave.

Za udeležbo se je potrebno prijaviti do srede, 9. 5. 2018, na elektronski naslov: razvoj.mzz@gov.si,  udeležbo pa lahko potrdite tudi na telefonski številki: 01 478 21 71.

Učitelji zgodovine na študijskem obisku v Yad Vashem

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se je junija lani mudila na delovnem obisku v Izraelu in Palestini.

V okviru obiska je obiskala Svetovni center za spomin na holokavst Yad Vashem v Jeruzalemu.

S predstavnikom tega centra je podpisala pismo o nameri o okrepitvi  sodelovanja slovenskih raziskovalcev, ki se ukvarjajo s tematiko holokavsta, ter o okrepitvi sodelovanja slovenskih šol v izobraževalnih dejavnostih Yad Vashema.

V minulih letih je v njih sodelovalo že nekaj slovenskih učiteljic in učiteljev zgodovine.

V zadnjem tednu v aprilu se je na povabilo Yad Vashema na študijski obisk v Izrael odpravilo 22 učiteljic in učiteljev zgodovine na slovenskih osnovnih in srednjih šolah.

Voščilo

Želimo vam prijetne prvomajske praznike. Preživite jih lepo, s tistimi, ki so vam blizu.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.