Časoris
V šolski prostor ne bodo smeli vstopati ljudje, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT. Vir: Unsplash
V šolski prostor ne bodo smeli vstopati ljudje, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT. Vir: Unsplash

Pedagoška stroka je pripravljena na novo šolsko leto

V sklopu sedme konference za ravnatelje sta direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec predstavila, kako bo organiziran pouk v prihajajočem šolskem letu.

Prav tako sta predstavila publikacijo Šolsko leto 2021/22, v kateri so posamezne segmente predšolskega in šolskega obdobja opremili s priporočili in modeli, je dejal Logaj. Publikacija je prenovljena in obogatena z izkušnjami s terena, modeli so okvir, katerega ravnatelji skupaj s kolektivi prenesejo v svoj ožji prostor, je dodal Orehovec.

Pouk bo potekal po modelu B, ki omogoča izvajanje tako obveznega kot tudi izbirnega dela.

Šolsko leto bomo začeli z modelom B, kjer je mogoče delo izvesti v vseh segmentih. Usmeritev je, da se izobraževanje vrši v šolah. Omejitve nam nalaga epidemiološka situacija v naši družbi: še vedno bo treba skrbeti za higieno rok, upoštevati razdaljo, nositi maske in izpolnjevati pogoj PCT.

»Ta pogoj ta hip še ni povsem dorečen. Naslednji teden bo veljalo še tedensko testiranje za zaposlene, za naprej bomo dodatno obvestili, kako in kaj. Velika verjetnost je, da se bo prešlo na samotestiranje, ni pa to še potrjeno,« je pojasnil Orehovec.

Posebna skrb bo namenjena duševnemu zdravju otrok, delu svetovalnih služb in spodbujanju socialno-čutečega okolja.

Pomemben del priporočil so usmeritve ravnateljem, učiteljskim zborom in aktivom za pripravljalne aktivnosti ob začetku šolskega leta: gre za usposabljanja, evalvacijo dela v preteklem letu ter nadomestitev mankov, ki so nastali tedaj, je naštel Logaj. Te usmeritve so plod različnih ugotovitev učiteljev, različnih nevladnih organizacij, opozoril staršev, ravnateljev in raziskave, ki so jo po prvem zaprtju šol izvedli na zavodu za šolstvo.

Pedagoška stroka je na novo šolsko leto pripravljena. Lansko šolsko leto se je končalo dobro, ravnatelji in strokovni delavci so v šolah in vrtcih dobro opravili delo. Te izkušnje, ki so jih pridobili, naj s pridom uporabijo tudi v naslednjem.

Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje

Kaj še lahko pričakujemo v novem šolskem letu?

Na zavodu bodo posodobili učne načrte. Trenutno so v fazi, ko pripravljajo skupna izhodišča za to prenovo. To bo proces, ki bo trajal dve do tri leta.

V osnovni šoli se nadaljuje poskus spremembe razširjenega programa. Iskali bodo rešitve, kako ga zapeljati v bodoče. Uvedli bodo tudi poskus koncepta za nadarjene v osnovni in srednji šoli, je povedal Orehovec.

Poleg tega začne veljati novela Zakona o vrtcih, ki prinaša brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke. Novi normativi in standardi v vrtce, glasbene in osnovne šole uvajajo romskega pomočnika, ki bo vez med romskimi naselji in šolo.

V naslednjih letih bomo na ministrstvu vlagali v digitalizacijo šolskega sistema: 75 milijonov evrov bomo namenili tehnologiji in 90 milijonov za dvig kompetenc zaposlenih.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.