Časoris
Tokrat je priznanje prejelo še preostalih 13 šol, ki so sodelovale v pilotnem programu. Vir: Pixabay
Tokrat je priznanje prejelo še preostalih 13 šol, ki so sodelovale v pilotnem programu. Vir: Pixabay

Osemnajst šol dobilo naziv evropske digitalne šole

Skupina 18 slovenskih osnovnih in srednjih šol je med prvimi v Evropi, ki so dosegle naziv evropske digitalne šole.

Podelitev priznanj

Konec marca je Služba za digitalizacijo izobraževanja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport organizirala zaključno srečanje ter svečano podelitev priznanj digitalna šola.

To, da bo toliko šol iz vse Slovenije doseglo to priznanje, je dokaz številnih aktivnosti, ki potekajo v celotnem izobraževalnem sektorju za izboljšanje digitalnih spretnosti med našimi mladimi.

dr. Borut Čampelj, predstavnik ministrstva

Prve pilotne šole – Zavod Antona Martina Slomška – Škofijska gimnazijaGimnazija BrežiceOsnovna šola (OŠ) Bistrica ob SotliOŠ Hruševec Šentjur in Šolski center Kranj – Srednja tehniška šola so priznanje prejele že oktobra lani na spremljevalnem dogodku slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Tokrat je priznanje prejelo še preostalih 13 šol, ki so sodelovale v pilotnem programu: 

 • OŠ Bistrica,
 • OŠ Šenčur,
 • Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik,
 • Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor,
 • OŠ Podčetrtek,
 • Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola,
 • Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola,
 • OŠ Belokranjskega odreda Semič,
 • OŠ bratov Polančičev Maribor,
 • Gimnazije Celje – Center,
 • OŠ Dobje,
 • OŠ Franceta Prešerna Kranj in 
 • OŠ Radlje ob Dravi.

Pilotni program pridobivanja priznanja digitalna šola

Sodelujoče pilotne šole so za namen pridobivanja priznanja uporabile evropsko orodje SELFIE za samoevalvacijo in na ta način ocenile svoje prakse digitalnega učenja in poučevanja.

Šolanje na daljavo. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Zelo smo veseli, da lahko podpremo pilotni program A-SELFIE, saj samorefleksija učiteljev in učencev zelo pozitivno vpliva na gradnjo digitalnih veščin in kompetenc ter omogoča hitrejšo in bolj poglobljeno rabo digitalnih orodij za komunikacijo in sodelovanje znotraj in izven učilnice.

Oliver Zofič, tehnični strokovnjak za oblačne rešitve in akademsko področje, Microsoft Slovenija

Skozi evalvacijski proces so opredelile močna področja in tista, ki jih je mogoče še izboljšati. Šole so vseskozi imele podporo t. i. kritičnega prijatelja (strokovnjaka s področja) ter dostop do virov s ciljem nudenja pomoči pri samem procesu samoevalvacije in priprave vloge ter v nadaljnjem razvoju digitalne strategije šole.

Kako do statusa evropske digitalne šole?

Da bi dosegle status evropskih digitalnih šol, so morale šole pokazati močno vodstvo v digitalnem izobraževanju in zagotoviti zadosten dostop do virov in infrastrukture. Kot del prispevka so evalvirali tudi njihovo šolsko kulturo, strategije poklicnega razvoja in učne prakse.

Vemo, da so šole po vsej Evropi v zadnjih letih naredile velik napredek pri vključevanju digitalnih praks v svoje poučevanje, eden najpomembnejših in dragocenih vidikov evropskih priznanj za digitalne šole pa je sposobnost povezovanja v mreže s kolegi v drugih delih sveta. S povezovanjem šol upamo, da bomo opozorili na inovacije, ki se dogajajo drugod po celini, in spodbudili sodelovanje z odpiranjem več kanalov za čezmejno izmenjavo znanja.

Anna Doody, program Digital Schools Awards

Tiste, ki dosegajo kriterije kakovosti programa evropskih digitalnih šol, so postavile merilo drugim, ki jim bodo sledili in jim bo ministrstvo uradno priznalo njihovo prakso digitalnega izobraževanja.

Šolanje na daljavo. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Pomembno je, da program evropskih priznanj odpira čezmejni dialog in ustvarja vse večjo skupnost digitalno usposobljenih šol, kjer lahko učitelji delijo spoznanja iz različnih izobraževalnih sistemov.

O programu in njegovih začetkih

Evropski pilotni program Digital Schools Awards je pobuda za spodbujanje in priznavanje uporabe digitalne tehnologije za zagotavljanje najboljših izobraževalnih izkušenj učencem na ravni osnovnih in srednjih šol v Evropi.

V šolskem letu 2020/2021 se je začel evropski program priznanje digitalna šola za spodbujanje in prepoznavanje inovacij, sodelovanja in razvoja spretnosti v digitalni tehnologiji med osnovnimi in srednjimi šolami.

Pridobitev ustrezne izobrazbe in spretnosti je ključnega pomena za naložbe in ustvarjanje delovnih mest. Kot eno vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij menimo, da imamo odgovornost vlagati v naslednje generacije, evropski program Digital Schools Awards pa nam ponuja odlično platformo za to. Slovenija je pri vključevanju tehnologije v učni načrt izredno uspešna. Priznanje kot digitalna šola je velik dosežek in pomemben mejnik za vse šole, ki so to storile, in čestitamo vsem šolam, ki so danes prejele nagrado.

Primož Polajnar, generalni direktor HP Inc. Adriatic

Več kot 90 osnovnih in srednjih šol je bilo izbranih za sodelovanje v pobudi, ki se kot prva te vrste izvaja v petih evropskih državah, in sicer na Irskem, v Litvi, na Škotskem, v Srbiji in Sloveniji.

Podporniki programa

Šolanje na daljavo. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Podpirajo ga:

 • program Evropske komisije Erasmus+ (Ključni ukrep 3 – Podpora razvoju politik in sodelovanju),
 • nacionalni vladni organi, vključno z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ter
 • vodilna tehnološka podjetja, kot so HP, AMD in Microsoft v Sloveniji.
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.