Časoris
Širjenje novega koronavirusa. Vir: Pixabay
Kljub širjenju novega koronavirusa v šolah so razmere obvladljive. Vir: Pixabay

Okužbe v šolah bo beležila posebna aplikacija

S pričetkom šolskega leta so se začele okužbe z novim koronavirusom širiti tudi v vrtcih in šolah.

To ni bilo nepričakovano in na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da so razmere za zdaj obvladljive.

Za ravnatelje vrtcev ter osnovnih in srednjih šol so pripravili posebno aplikacijo, v katero bodo vpisovali podatke o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v njihovih ustanovah.

Tedenske zbirne podatke o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v sistemu vzgoje in izobraževanja bo ministrstvo javnosti sporočalo vsak petek po 14. uri. Podatek bodo takrat objavili tudi na spletni strani ministrstva.

Na covid-19 v letošnjem šolskem letu smo dobro pripravljeni, poudarjajo na ministrstvu. Ker prihajamo v jesenski čas, čas različnih prehladnih obolenj, je pomembno, da v vrtce in šole prihajajo le zdravi otroci.

Po novem pa vsem otrokom z okužbami dihal ne bo treba na testiranje na okužbo s koronavirusom.

To velja za vrtčevske otroke in šolarje iz prve triade, razen če bi imeli tako znake okužbe dihal kot tudi vročino in drisko, je pojasnil pediater Denis Baš. Ob pojavu blagih znakov okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu, bodo morali ostati tri dni doma, če bodo imeli tudi povišano telesno temperaturo do 38 stopinj Celzija ali drisko. 

Otroke, ki obiskujejo najmanj četrti razred osnovne šole, pa bodo ob minimalnih znakih okužbe dihal še vedno pošiljali na testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Tudi v prihodnje se bodo učenci in dijaki izobraževali v šoli 

Z ministrstva še sporočajo, da se šolsko leto 2020/2021 odvija po modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. Podatki kažejo, da trenutno ni nobenega razloga za spremembe.

Vsi udeleženi v vzgoji in izobraževanju se trudijo in obvladujejo situacijo. »Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo,« pravijo na ministrstvu.

Podatki kažejo, da je situacija obvladljiva. V prvih desetih dneh novega šolskega leta je v osnovnih in srednjih šolah skupaj vseh okuženih 86 (0,03 %), 917 (0,32 %) pa je bila odrejena karantena. Od tega je bilo skupno okuženih 27 učencev (0,01 %) in dva dijaka, v karanteni pa je bilo 521 učencev (0,27 %) in 223 dijakov (0,30 %). Če je otrok oziroma mladostnik v karanteni, to ne pomeni, da je pri njem potrjena okužba z novim koronavirusom.

Spodbudno je tudi, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. 

V tem šolskem letu nas je s pojavom okužbe z virusom seznanilo 15 vrtcev, okužba je bila ugotovljena pri 22 zaposlenih (4 osebe pri delu niso imele stika z otroki) in pri 5 otrocih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok, kar pomeni, da je v karanteni 0,25 % vrtčevskih otrok.

Vzpostavljen je tudi interni komunikacijski kanal poročanja o pojavnostih in oblikah okužbe v vzgojno-izobraževalnih zavodih (aplikacija). Vanjo bodo ravnateljice in ravnatelji šol in vrtcev od ponedeljka, 14. septembra, dnevno vpisovali podatke.

Vrtci in šole so torej dobro pripravljeni in izvajajo vsa splošna priporočila NIJZ in ministrstva, pravijo na ministrstvu ter dodajajo: sistem je odziven. 

Poudarjajo pa: ključno je zaupanje! Zaupanje, da bomo vsi skupaj zmogli. Zaupanje v učitelje in ravnatelje, da delajo prav in po svojih najboljših možnostih, zaupanje v starše in otroke, da bodo prihajali v šole zdravi, in zaupanje v nas, da delamo prav in v dobro otrok in mladostnikov. 

»Naše vodilo ostaja – vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol naj se izobražujejo v šolah oziroma v zavodih. Virusne okužbe so postale del našega vsakdana in z njimi se bomo morali naučiti živeti. Ostajamo torej v modelu B, po katerem se bodo učenke in učenci ter dijakinje in dijaki izobraževali v šolah in zavodih. Nobenega razloga ni, da ne bi tako tudi ostalo.«

Slovarček

Novi koronavirus sodi v družino koronavirusov, v kateri sta še sars in mers. Koronavirusi so ime dobili zaradi izrastkov, ki spominjajo na krono. Novi virus se uradno imenuje SARS-CoV-2. Povzroča bolezen, ki se imenuje covid-19.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.