Časoris
Šola in delo na daljavo. Vir: Pixabay
Šola in delo na daljavo. Vir: Pixabay

O vpisu v srednje in višje strokovne šole ter na fakultete, pa tudi o delu na daljavo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili odgovore na vprašanja o morebitnih spremembah vpisnih rokov. 

Srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so vpisni pogoj v nekatere srednješolske izobraževalne programe, v katere se želijo prijaviti devetošolci, ali razgovorov z devetošolci, ki se prijavljajo za vpis v športne oddelke, bodo te aktivnosti izvedle po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti.

Prestavljen je tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto. O spremenjenih, natančnih datumih bomo šole in javnost obvestili pravočasno. 

Če je kdo že oddal prijavnico za vpis v srednjo šolo, seveda velja tudi ta prijavnica, učencu ni potrebno pošiljati nove prijavnice, ko bo znan nov rok za prijavo. 

Tudi rok za prijavo v dijaški dom bo prestavljen, ker je vezan na rokovnik o vpisu. O vsem bodo javnost pravočasno obvestili. 

In še dodatno pojasnilo: svetovalni delavci nekaterih osnovnih šol v teh dneh pošiljajo na srednje šole prijavnice svojih devetošolcev za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto.

Prosijo, da jih na srednje šole ne pošiljajo s povratnico, saj to pomeni, da jih je treba iti iskat na pošto. Kot dokaz, da so bile prijavnice pravočasno odposlane na pravi naslov, popolnoma zadošča, da prijavnice pošiljajo priporočeno, lahko pa celo samo po navadni pošti.

Tako se izognemo dodatnim potem na pošto in s tem sebe, zaposlene na pošti in na srednjih šolah ne izpostavljamo okužbam.

Enako velja tudi za devetošolce, ki se odločijo, da bodo sami poslali prijavnico na srednjo šolo. 

Višješolsko strokovno izobraževanje

Zaradi epidemije koronavirusa in izrednih razmer se prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija v višješolskem strokovnem izobraževanju v študijskem letu 2020/2021 podaljša do 9. aprila 2020

Kandidati za vpis v višje strokovne šole se na razpis lahko prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe https://vss-ce.com/vps

Izpolnjen prijavni obrazec natisnejo s spletne strani in ga pošljejo s priporočeno pošiljko Višješolski prijavni službi, na  naslov: Višješolska prijavna služba, Šolski center Celje, Pot na Lavo 22, 3000 Celje. 

V kolikor kandidati nimajo doma tiskalnika ali ne morejo poslati stiskane prijave s priporočeno pošto, lahko izpolnjeni obrazec posredujejo po e-pošti Višješolski prijavni službi na naslov vispris@guest.arnes.si

Dodiplomski in magistrski študijski programi

Podaljšali smo prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21. 

Novi rok za e-prijave je 9. april 2020.

Prijave potekajo preko portala eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/ Ta sprememba v tem trenutku ne vpliva na ostale roke glede vpisa. Naslednji ključni rok je namreč 13. julij 2020. 

Izobraževanje na daljavo 

Zahvaljujejo se učiteljem, ravnateljem, učencem in staršem za zavzeto angažiranost pri izobraževanju na daljavo.

Učenci se poglobljeno učijo, utrjujejo in komunicirajo z učitelji.

Opažajo, da so se šole zelo dobro organizirale glede objavljanja novih vsebin v spletne učilnice in druge platforme.

Učitelji v dopoldanskem času komunicirajo z učenci, v popoldanskem času (še posebej po 18. uri) pa aktivno pripravljajo in nalagajo učna gradiva v obstoječe in tudi nove spletne učilnice, na spletne strani šol in tudi drugam.

Učitelji in tudi starši so tudi zmanjšali nepotrebni promet na omrežju. Vse to precej pripomore k razbremenitvi sistema. Še posebej je vzpodbudno, da je vsak dan več učiteljev in učencev aktivnih v izobraževanju na daljavo, pri tem pa je časovna organizacija dejavnosti učencev in dijakov vse bolj učinkovita. 

Z željo po poenotenju učnih vsebin intenzivno sodelujemo s strokovnjaki z Zavoda za šolstvo, kjer so pripravili tudi nekaj video posnetkov/priporočil za učitelje za izobraževanje na daljavo.

Arnesove učilnice so danes dopoldne v času največje obremenjenosti delovale brez izpadov in ni prihajalo do zasičenja. Ob tem je na mestu poziv komunikacijskih operaterjev, da uporabniki čim bolj optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev na tiste, ki so nujno potrebne. To pomeni, da v času, ko poteka izobraževanje na daljavo, ostali uporabniki v gospodinjstvu, če je le mogoče, ne uporabljajo komunikacijskih storitev oz. te zmanjšajo na najbolj nujne. S tem lahko tudi sami veliko pripomorejo k nemotenemu delovanju omrežij. 

Skupaj z RTV Slovenija in Zavodom RS za šolstvo sodelujejo pri oblikovanju posebnega programa za učence do 5. razreda osnovne šole, kjer se prepletajo izobraževalne, informativne in razvedrilne vsebine, povezane z učnim načrtom. Poleg dopoldanskega termina med 9.10 in 11.20 na TV Slovenija 1 so vzpostavili še dodatna termina na TV Slovenija 2, in sicer med 8.00 in 9.00 ter med 18.30 in 19.30.

IZOdrom pozdravljajo tudi učiteljice in učitelji, ki ministrstvu preko družbenih omrežij sporočajo, da si želijo izvedeti vnaprej za vsebine, ki jih bodo obravnavali v oddaji. Zato bo ministrstvo na facebook profilu in na svoji spletni strani te napovednike dnevno tudi objavljalo. 

Velja opozoriti, da bo Televizija Slovenija v petek, 20. marca, ob 15:55 predvajala kratki animirani film Martin Krpan, posnet po povesti Frana Levstika Martin Krpan z Vrha, ki je del slovenske kulture, pa tudi učnega načrta. 

Dodatna obvestila v zvezi z izobraževanjem na daljavo so dostopna na enotni vstopni točki www.sio.si

Previdnost pri uporabi elektronske pošte

V tem času vas želimo še posebej opozoriti na previdnost pri uporabi elektronske pošte in brskanju po spletu.

V odzivnem centru za incidente informacijske varnosti v državni upravi (SIGOV-CERT) zaznavajo povečano aktivnost zlonamernih posameznikov in skupin, ki trenutno stanje izkoriščajo v svojo korist, tako da pošiljajo zlonamerno elektronsko pošto, podtikajo zlonamerno programsko kodo na spletne strani, postavljajo nove zlonamerne spletne strani, vse to z namenom okužiti uporabnikov računalnik.

Za koristne informacije in nasvete s področja varnosti na internetu vam predlagamo, da obiščete njihovo spletno stran.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa