fbpx
Časoris
Eni otroci so čudijo, za kaj je treba prvemu šolskemu dnevu nameniti toliko besed, drugi se malo bojijo, a mnogi otroci se veselijo, da gredo spet v šolo. Vir: Adobe Stock
Eni otroci so čudijo, za kaj je treba prvemu šolskemu dnevu nameniti toliko besed, drugi se malo bojijo, a mnogi otroci se veselijo, da gredo spet v šolo. Vir: Adobe Stock

Nazaj v šolske klopi

Počitnic je, kot vedno, kar prehitro konec in tukaj je novo šolsko leto.

Šolski prag bo 1. septembra prvič prestopilo 20.840 prvošolk in prvošolcev, skupaj pa bo osnovne šole v tem šolskem letu obiskovalo 187.525 učenk in učencev.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vsem šolarjem želimo, da se bodo v šoli dobro počutili, da bodo izvedeli veliko novega, sklepali nova prijateljstva, se dobro razumeli z učitelji in se po svojih najboljših močeh trudili osvojiti čim več novega znanja.

Novosti v šolskem letu 2019/2020

Za starše je verjetno najbolj razveseljiva novost, da bodo poleg prvošolčkov brezplačna učna gradiva prejeli tudi drugošolčki.

Zaradi spremenjenega šolskega koledarja bo odslej nekoliko lažje tudi načrtovati dopuste v času šolskih počitnic, poleg tega pa tudi ne bo več nadomeščanj pouka ob sobotah.

Učenkam in učencem zadnje triade bosta na voljo dva nova izbirna predmeta: filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik.

Pri slovenščini in pri izbirnem predmetu čebelarstvo bodo učitelji uporabili prenovljen učni načrt. 

Na 144 osnovnih šolah bodo tudi v novem šolskem letu poskusno organizirali razširjeni program nekoliko drugače kot doslej, saj bo že drugo leto poskus uvajanja tujega jezika v obveznem programu in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli. 

Vse dobro v novem šolskem letu je v poslanici, namenjeni učenkam in učencem, dijakinjam in dijakom, učiteljicam in učiteljem ter vsem ostalim zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, zaželel tudi minister dr. Jernej Pikalo.

Kot je dejal, se na ministrstvu novega šolskega leta veselimo, saj prinaša veliko novega in veliko izzivov.

»Vsem želim vse dobro v novem šolskem letu, ogromno znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. Prav šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, in prav je tako, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije,« je med drugim dejal minister.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
32°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa