Časoris
Tudi pri nas bomo letos povezali različna področja politik, ki bodo krepile vlogo mladih za prihodnost. Vir: Pixabay
Tudi pri nas bomo letos povezali različna področja politik, ki bodo krepile vlogo mladih za prihodnost. Vir: Pixabay

Na vseh področjih predsedovanja smo dosegli zastavljene cilje

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, je danes predstavila uspehe slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se je z novim letom zaključilo.

Ob naštetih resorjih je sama skrbela tudi za vprašanji mladine in raziskav.

Predsedovanje je bilo na vseh resorjih ambiciozno zastavljeno in nas je pripeljalo do realizacije vseh zavez, ki smo jih dali na začetku predsedovanja. To nam je uspelo predvsem zato, ker smo na vseh področjih združili moči, torej z dialogom in tesnim medsebojnim sodelovanjem, sodelovanjem znotraj resorja, z ekipo v Bruslju, drugimi ministri in kolegi držav članic EU, tudi s komisarji in Evropskim parlamentom.

Simona Kustec, ministrica

Prepričana je, da smo z dosežki našega predsedovanja postavili temelje za nadaljnje razvijanje teh področij v prihodnjih 10 letih.

Izobraževanje

Naštela je nekatere najpomembnejše uspehe: odprlo se je vprašanje novih definicij znanj.

Sprejeli smo priporočila o t. i. kombiniranem učenju, kar je predstavljalo konkreten odziv na pandemijo in razvoj izobraževalnih procesov.

Pripravili smo okvir, temelje za evropski izobraževalni prostor. »Čas pandemije nas je ponovno razsvetlil, da so določeni temelji izobraževalnega procesa, ki si jih želimo v evropskem prostoru deliti, imeti na skupnem imenovalcu,« je dejala.

Izpostavila je še veliko konferenco, na kateri smo naslavljali izzive digitalnega izobraževanja skozi uporabo umetne inteligence.

Šport

Med pomembnejšimi aktivnostmi je priprava evropskega modela športa, ki ščiti vlogo športa kot temeljnega, civilizacijskega in simbolnega povezovalca skupnosti.

Obeležili smo evropski teden športa, ki je sovpadal s slovenskim dnevom športa, ob katerem smo organizirali veliko aktivnosti. V Ljubljano je prišla tudi evropska komisarka za izobraževanje Mariya Gabriel ter na prireditvi na Bledu otvorila teden športa.

Mladina

Tudi na tem področju smo dosegli še več, kot smo si prvotno zamislili, je poudarila ministrica.

Hkrati se je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen zahvalila, da je letošnje leto razglasila za evropsko leto mladih, in sicer s sporočilom, s katerim smo sami vstopili v predsedovanje: mladi so nosilci sprememb, oblikovalci jutrišnjega dne, zato je treba skupaj z njimi iskati rešitve.

Povezati moramo različne politike, ki vključujejo mlade, pravi ministrica.

Tudi na ravni naše države bomo letos okrepili koordinacijsko vlogo: povezali različna področja politik v ambiciji iskanja najboljših možnih rešitev, ki bodo krepile vlogo mladih za prihodnost. Še zlasti na področjih izobraževanja, zaposlovanja, zdravja, znanosti, okolja ter participacij v družbenem in političnem življenju.

Znanost in raziskave

Naredili smo pomemben korak, zgodovinski mejnik za nadaljnjo desetletje glede pristojnosti, vloge in poslanstva raziskovalnega prostora v Evropi.

Sklenili smo pogajanje glede evropskih partnerstev: v dialogu z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom nam je uspelo relativno hitro sprejeti zavezo, ki je vredna več kot 10 milijard evrov in podpira raziskovalni prostor.

Sprejeli smo ljubljansko deklaracijo za spoštovanje enakosti spolov v znanstvenem prostoru. »Spolno uravnoteženost je treba premakniti k večjemu ravnotežju,« je napovedala.

Posebej je poudarila aktivnost ljubiteljske znanosti – projekt Pirati plastike, ki je bil izjemno uspešen, zato ga bomo nadaljevali tudi letos. Sodelovalo je več kot 100 slovenskih šol in 200 mentorjev ter tudi mladi na Portugalskem in v Nemčiji.

Znanstveniki so preverjali veljavnost njihovih rezultatov in ugotovili, da so nalogo dobro izvedli.

Slovensko predsedovanje v številkah:
- 24 rednih dogodkov, od tega 12 v živo, 9 hibridnih, 3 spletni
- 3 spremljevalni dogodki
- 2 formalna sveta ministrov na področju raziskav
- po 1 formalni svet ministrov na področju izobraževanja, mladine, športa
- po 1 neformalno srečanje sveta ministrov na vseh področjih

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.