Časoris
Novoletni sprejem za lektorje, ki so učitelji slovenskega jezika na tujih univerzah. Foto: MIZŠ
Novoletni sprejem za lektorje, ki so učitelji slovenskega jezika na tujih univerzah. Foto: MIZŠ

Lektorice na tujih univerzah so naše neformalne veleposlanice

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič je sprejel lektorice in lektorje, ki delajo kot učiteljice in učitelji slovenskega jezika na tujih univerzah.

Lektorice in lektorji ste naše neformalne veleposlanice in veleposlaniki, saj delujete v 25 državah v Evropi, Aziji ter Severni in Južni Ameriki.

dr. Igor Papič

V programu Slovenščina na tujih univerzah sodeluje že skoraj 60 tujih univerz.

Strokovno podporo lektoratom po svetu nudi Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Oddelka za slovenistiko, Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Na tujih univerzah študira slovenščino okrog 1700 študentk in študentov.

Učiteljice in učitelji na univerzah po svetu poleg jezikovnih vaj izvajajo vsako leto več predavanj na temo slovenske kulture, zgodovine, jezikoslovja in književnosti, so mentorice, mentorji in somentorice, somentorji pri diplomskih, magistrskih in doktorskih nalogah.

Študentke in študente povezujejo s Slovenijo in jih usposabljajo za delo z izvedbo različnih dodatnih projektov – skupaj izpeljejo letno več kot 200 literarnih in filmskih večerov, prevajalskih delavnic, ekskurzij v Slovenijo, gostovanj predavateljic, predavateljev ter umetnic, umetnikov iz Slovenije.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.