Časoris
Kulturni bazar 2017. Vir: Arhiv Kulturnega bazarja
Kulturni bazar 2017. Vir: Arhiv Kulturnega bazarja

Kulturni bazar, službe za učitelje in nove telovadnice

Velik odziv na razpis za prvo zaposlitev v vzgoji in izobraževanju

Na javnem razpisu Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2018 smo prejeli kar 113 vlog. Komisija za izvedbo razpisa je ministrici dr. Maji Makovec Brenčič v izbor predlagala 74 prijav, 26 iz vzhodne in 48 iz zahodne kohezijske regije.

Za ta namen je na voljo 1.225.440 evrov.

Učitelji začetniki, ki so bili izbrani na razpisu, bodo zaposlitev dobili za osem mesecev, in sicer na projektnem delovnem mestu učitelja, svetovalnega delavca ali vzgojitelja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Kulturni bazar

Pred vrati je Kulturni bazar. V Cankarjevem domu se bo 5. aprila odvijal tokrat že desetič. Pripravljamo ga skupaj z Ministrstvom za kulturo in Zavodom RS za šolstvo s partnerji.

Zvrstilo se bo okoli petdeset dogodkov, osrednja tema programa pa je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, s posebnim poudarkom na Cankarjevem letu 2018 in medgeneracijskem povezovanju na področju kulture.

V okviru Kulturnega bazarja bo ob deseti obletnici okrogla miza, na kateri bosta sodelovala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in minister za kulturo Anton Peršak.

Govorila bosta o kreativnem partnerstvu med ministrstvoma na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Pomemben del njenega načrtnega razvoja je tudi prireditev Kulturni bazar.

Kulturni bazar omogoča strokovnim delavcem vrtcev in šol spoznati kakovostno kulturno-umetnostno ponudbo v Sloveniji in možnosti vključevanja raznolikih in zanimivih kulturnih vsebin ter dejavnosti v vzgojno-izobraževalni proces.

Strokovni delavci na Kulturnem bazarju pridobijo vedenja z različnih področij kulture in umetnosti. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v okviru inovativnih učnih okolij spodbujamo sodelovanje in odpiranje šole navzven.

Pester program in zanimive vsebine obetajo zanimiv dan v Cankarjevem domu.

Boljši pogoji za izvajanje športne vzgoje v nekaterih lokalnih okoljih

Vlada je v načrt razvojnih programov za obdobje od leta 2018 do 2021 umestila pet projektov s področja izgradnje mreže športne infrastrukture.

Štirje od teh bodo šolarkam in šolarjem omogočili boljše pogoje za športno vzgojo v lokalnih okoljih.

Gre za izgradnjo telovadnice osnovne šole Vižmarje Brod, za gradnjo športne dvorane Cerknica, Centra za zdravje in šport Mislinja ter za izgradnjo športnega parka Luče.

Z izgradnjo telovadnice pri osnovni šoli Vižmarje Brod bodo zagotovljeni optimalni pogoji za izvajanje športne vzgoje, prav tako pa bo telovadnica na voljo širši uporabi zunanjih uporabnikov.

Zaradi popolne prostorske zasedenosti vseh športnih objektov na območju Cerknice je oteženo izvajanje športne vzgoje učencem osnovne šole Rakek, kot tudi popoldansko izvajanje športnih aktivnosti. Z izgradnjo športne dvorane Cerknica bodo zagotovljeni ustrezni pogoji za izvajanje športne vzgoje, za delovanje športnih društev in klubov ter za izvedbo različnih prireditev.

Tudi v Mislinji se soočajo s pomanjkanjem pokritih športnih površin. Z izgradnjo večnamenske dvorane bodo dobili ustrezne prostore in površine za športno vadbo, dvorana pa bo služila tudi kot prireditveni prostor.

Z izgradnjo športnega parka v Lučah pa bodo v kraju rešili primanjkljaj športnih površin za tamkajšnjo osnovno šolo ter lokalnega okolja, ki potrebuje prostor za organizirano športno vadbo.

Povabilo k sodelovanju

Ko smo pred dnevi pisali prispevek za Časoris, ki ga namenjamo otrokom, smo jih povabili k sodelovanju.

Takole smo zapisali: »Verjamemo, da je večina med vami prijazna do sošolk in sošolcev, da se o tem veliko pogovarjate tudi z učiteljicami in učitelji. Ste morda pripravljeni napisati kakšno svoje razmišljanje o odnosih v šoli, o tem, kako vi ali pa pri vas, v šoli, ki jo obiskujete, skrbite za dobre odnose med vami? Morda opišete kakšen zanimiv dogodek v zvezi s tem.

Svoje razmišljanje pošljite na naš naslov: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Služba za odnose z javnostmi, Masarykova 16, 1000 Ljubljana. Kakšno, ki nam bo posebej všeč, bomo objavili tukaj, v Časorisu. Ste za? Povabljeni k pisanju.«

Morda jih k pisanju spodbudite še vi, spoštovane učiteljice in učitelji ter starši.

Prijetne praznike vam želimo.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.